U arhivu u Poljskoj pronađeni zapisi o stvarnom Jamesu Bondu

Poljake je zatekla vijest da je britanski agent imena James Bond bio u tajnoj službi Njezinog Veličanstva u Poljskoj 1960-ih koju je na svojim društvenim mrežama objavio poljski Institut nacionalnog sjećanja (IPN).

Po arhivu poljskog instituta James Bond je došao u Poljsku 18. veljače 1964. i bio je zaposlen kao arhivist vojnom atašeu u britanskom veleposlanstvu. Ubrzo su ga zamijetili poljski protuobavještajni dužnosnici.

Znamo da je bio u Poljskoj 1964. i 1965., rekla je direktorica IPN-a Marzena Kruk za Reuters.

Malo je proputovao Poljskom, volio je žene, kao i njegov fiktivni imenjak, ali nema ni riječi o Martiniju, rekla je Kruk.

Martini je fiktivnom liku najdraže piće, no, “imamo informaciju da je volio poljsko pivo”, kaže Kruk.

Bond je bio pod strogim nadzorom, posjetio je regije Bialystok i Olsztyn u sjeveroistočnoj Poljskoj kako bi pokušao “prodrijeti u vojne objekte” u sovjetskoj satelitskoj državi, navodi se u dokumentima.

Nije uspostavio kontakte s poljskim građanima. Svi Poljaci za koje bi se sumnjalo da su radili s agentima s druge strane Željezne zavjese snosili bi ozbiljne posljedice.

Britanski tajni agent 007 kojeg je stvorio autor Ian Fleming, pojavio se na filmskom platnu 1962. u filmu “Dr.No” sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi.

Možda su se malo našalili s poljskim protuobavještajcima, rekla je Kruk.

(Hina)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.