U akciji Osoja još 12 osumnjičenih iz Hercegovine

Samo dva dana prije početka jučerašnje dugo pripremane SIPA-ine akcije kodnog imena “Osoja”, jedan od glavnih mostarskih dilera Adis Burić dao se u bijeg pa je uhićen na granici u posuškim Gornjim Vinjanima. U početku se činilo da je čitava akcija “provaljena”, no ispostavilo se da je Burić bježao iz posve drugih razloga. Bijegom u Njemačku je htio izbjeći izdržavanje trogodišnje ranije izrečene zatvorske kazne u KPZ-u Zenica zbog dilanja heroina u Splitu. U Hrvatskoj ga je već čekala putovnica s lažnim identitetom.

Imena osumnjičenih

Odmah je proslijeđen u Sarajevo na ispitivanje kod državnih tužitelja Dijane Kajmaković i Olega Čavke, koji su jučer ujutro i stigli u zgradu RU SIPA-e u Mostaru, čiji inspektori su, uz pomoć specijalaca, malo prije toga uhitili još dvanaest osoba na području čitave zapadne Hercegovine. Osumnjičeni su Semir Habe Habibija (47), Danko Dragoje (39), Almir Denjo (36), Mato Marinović (30), Valentina Tina Sulić (29) iz Mostara, te Denis Zulfo Tabaković (34), Igor Lečić (36) i Srđan Dragičević (35) iz Čapljine, kao i Mirko Primorac (56) iz Čitluka, Josip Ćurić (35) iz Širokog Brijega, Pače Bošnjak (53) i njegov sin Mario (25) iz Posušja. Istodobno, pala su i dvojica iz Sarajeva i Tuzle, gdje je ova skupina heroin i kokain nabavljala, a koji je stizao preko Sandžaka iz Turske. Sumnja se da su u tim gradovima kupovali čisti heroin za 30 maraka po gramu, da bi ga, uz dodavanje kojekavih smjesa, preprodavali za 40 KM. Ta cijena bi do dolaska na ulicu već bila 50 KM, a kokain dvostruko. U više navrata policija je u Dubrovniku, Splitu i Rijeci zatjecala pošiljke heroina pa je u posljednje vrijeme ukupno zaplijenjeno šest kilograma, a drži se da je toga bilo kudikamo više.

Koristili “šifrirani” govor

Inače, svi su protagonisti ove skupine, koji su se u konspirativnom dogovaranju služili šiframa, od ranije poznati policiji i barem jednom su već javnosti prokazivani zbog dilanja, no, iako se smatra da im je “Osoja” zadao konačni završan udarac, bolji poznavatelji njihovih profila ne vjeruju da će ikada odustati od “lake” zarade preko tuđih života. Kako smo pisali, Burić se krajem 2011. nalazio u splitskom zatvoru Bilice zbog heroina, a izišao je na slobodu nakon što je Županijski sud u Splitu prihvatio da kuća i dvorište koje njegova djevojka ima u Živogošću vrijede kao jamstvo. Također, Burićev odvjetnik Borivoje Milošević uspio je izboriti i nagodbu s Tužiteljstvom prema kojoj je Mostarac osuđen na tri godine zatvora. Tužiteljstvo je prvobitno tražilo da jamčevina bude 200 tisuća kuna u gotovini, no kako Adis nije uspio skupiti toliko novca, obrana je predložila da se kao jamstvo uzmu nekretnina i dvorište od 3343 četvorna metra koji su procijenjeni na 225 tisuća kuna. Tako je država upisala založno pravo na nekretnini u visini jamčevine, a to će biti skinuto onoga dana kad Burić stupi nogom u zatvor kako bi odslužio kaznu.

Kupi, prenesi, pakiraj…

Burić, koji je u BiH već osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora zbog zloporabe narkotika, sudu je obećao da se neće skrivati, da neće ometati postupak i da neće počiniti novo kazneno djelo. Burić je bio optužen zajedno sa sugrađanima Darkom Milinovićem (40) zvanim Paraga i Samirom Serdarevićem (30) zvanim Serda, potom Michaelom Baraka (42) te Ivićem Knezom (43) iz Trogira. No, Burić je u međuvremenu “poželio” odslužiti kaznu u svojoj domovini, ali se opet predomislio pa planirao skloniti u Njemačku dok ne prođe bura.

(Robert Soldo | Večernji list)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.