U Afganistan iz Čapljine ispraćeno 50 pripadnika Oružanih snaga BiH

Svečani ispraćaj 45 pripadnika pješadijske jedinice iz sastava Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i pet pripadnika vojno-policijske postrojbe u misiju podrške miru u Afganistanu održan je u ponedjeljak u vojarni ”Božan Šimović” u Čapljini.

Tom prigodom, zapovjednik 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, brigadni general Tomo Kolenda rekao je kako je postrojba obučena i osposobljena za izvršavanje misije u Islamskoj Republici Afganistan.

Postrojba je kroz šest mjeseci obuke prošla sve taktike, tehnike i procedure isključivo usmjerene na izvršavanje misije koja ih očekuje u Afganistanu, dodao je Kolenda.

U misiju odlazi 45 vojnika, od kojih su tri pripadnice ženskog spola, te pet pripadnika vojno-policijske postrojbe od kojih je jedna pripadnica ženskog spola.

“Pješačka postrojba provodit će osiguranje jedne od baza koalicijskih snaga u Afganistanu, a vojno-policijska postrojba izvršavat će isključivo vojnopolicijske zadaće”, rekao je brigadni general.

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč rekao je kako je želja zapovjedništva Oružanih snaga BiH da misija bude uspješna te da bh. vojnici, na euroatlantskom putu i na putu aktivacije MAP-a, budu još prisutniji u NATO vođenim operacijama.

“Prvi put u misiju upućujemo i vojne policajce, a za povećanje smo se opredijelili zato što misija to zahtjeva. To nama daje mogućnost da provjerimo ono što smo naučili i zašto smo se osposobili, kako bi u budućnosti činili bolje planove, kako bi Oružane snage BiH, pojedinci i postrojbe bili bolji, efikasniji i bolji organizirani”, kazao je Jeleč.

Dodao je kako je ocjena NATO stožer da Oružane snage BiH dobro rade svoj posao.

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Sead Jusić istaknuo je kako je sudjelovanje bh. vojnika u mirovnim operacijama jako važno za Oružane snage BiH, Ministarstvo obrane BiH i samu državu.

“Sve dosadašnje rotacije, uključujući i ovu koja je kvalitetno pripremljena, pokazale su naš puni kredibilitet, kao i to da možemo izvršiti ono što je zakonom propisano”, dodao je Jusić.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.