U 9 općina i gradova u BiH održani prijevremeni lokalni izbori

U devet općina i gradova u BiH u nedjelju su održani prijevremeni izbori za načelnike i gradonačelnike. U Doboju, Trebinju, Bužimu, Domaljevcu – Šamcu, Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Ribniku, Bosanskom Grahovu i Kaknju u 7 ujutro otvoreno je ukupno 321 biračko mjesto, na kojima su građani mogli glasovati do 19 sati, piše Avaz.ba.

Za devet čelnika gradova i općina natjecalo se 30 kandidata, a u tim mjestima bila su registrirana ukupno 170.892 birača.

Vršitelj dužnosti načelnika Kaknja Aldin Šljivo, kandidat SDA, proglasio je pobjedu nakon što su zatvorena birališta. Prema neslužbenim rezultatima, u Bužimu je pobjedu za općinskog načelnika osvojio Mersudin Nanić, kandidat SDA, ispred Nedžada Kudelića koji je bio zajednički kandidat šest političkih stranaka.

Na konferenciji za medije, prije službene objave rezultata, Boris Jerinić je potvrdio da će biti novi gradonačelnik Doboja. On je bio jedan od šest neovisnih kandidata. Kandidat SNSD-a i još devet političkih stranaka Mirko Ćurić proglasio je pobjedu na izborima za gradonačelnika Trebinja.

Prema prvim neslužbenim rezultatima u Bosanskom Grahovu neovisni kandidat Milorad Gligić oko 21 sat vodio je sa 70 glasova prednosti u odnosu na kandidata SNSD-a Uroša Makića. U Drvaru je kandidatkinja SNSD-a Dušica Runić vodila za 471 glas razlike u odnosu na neovisnog kandidata Darka Kajteza.

U Bosanskom Petrovcu neovisni kandidat Dejan Prosić, prema podacima iz njegovog izbornog stožera, osvojio je 900 glasova te je proglasio pobjedu. Na osnovu više od 65 posto prebrojanih glasova u Ribniku, kandidat SNSD-a Nebojša Karać osvojio je 65 posto glasova birača i oko 21 sat imao je 1.000 glasova prednosti u odnosu na protukandidata iz SP-a Nikole Stojakovića. U općini Domaljevac-Šamac jedini kandidat za mjesto načelnika bio je Stjepan Piljić iz HDZ-a BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.