U 2014. godini u svijetu ubijeno čak 118 novinara

Broj ubijenih novinara i medijskih profesionalaca u svijetu je 118 u 2014. godini, a Pakistan i Sirija su na čelu najopasnijih zemalja, navodi se u izvještaju koji je u srijedu objavio Međunarodni savez novinara.

Za vrijeme obavljanja posla ubijeno je 105 novinara u 2013. godini, priopćila je organizacija.

Veći broj ubijenih ove godine “podsjeća na ozbiljnost sigurnosne krize u medijima”, ističe Savez u priopćenju i upućuje “hitan apel vladama da im prioritet bude zaštita novinara”.

Savez smatra da javna pogubljenja novinara, među kojim Amerikanaca Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, koja je izvela Islamska država, “predstavljaju odlučan zaokret u stavu koji treba zauzeti u odnosu na zaštitu medija”.

U Pakistanu je ubijeno najviše novinara, 14, a u Siriji 12. U Afganistanu je ubijeno devet novinara, kao i na palestinskim teritorijima, u Iraku i Ukrajini po osam, u Hondurasu šest, a u Meksiku pet.

Na ovoj listi je 17 novinara i medijskih profesionalaca koji su izgubili život u prometnim nesrećama i prirodnim katastrofama, u okviru svog posla.

Broj ubijenih novinara, koji je objavio Savez razlikuje se od onog kojeg je proteklog tjedna objavio Odbor za zaštitu novinara, a radi se o 60 novinara ubijenih u vrijeme obavljanja posla ove godine.

(Fena)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.