Twitter, Microsoft i Oracle žele kupiti kineski TikTok

TikTok, kineska društvena mreža za dijeljenje kratkih videa, trn je oku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu već nekoliko mjeseci, a posljednji tjedan doveo je cijelu priču do kulminacije.

Trump je naredio da se TikTok, odnosno američka podružnica, mora prodati u roku 90 dana novim, američkim vlasnicima ili će druga zapovijed stupiti na snagu, a ta je da se aplikacija zabrani na američkom teritoriju. Oni koji prate Trumpove poteze kada je riječ o odnosima s Kinom, posebice s njihovim tehnološkim tvrtkama, nisu začuđeni razvojem događaja oko TikToka.

Tehnološki rat za nadmoć

Sve se odvija u kontekstu tehno bitke koja je pak dio trgovinskog rata ovih dviju moćnih zemalja. Rat je na snazi i nema nikakvih naznaka da bi mogao jenjati ili barem stagnirati. Uz tehno div Huawei, sada je na udaru i TikTok, a prema tumačenjima američke administracije, obje su priče povezane s nacionalnom sigurnosti. Dok je Huawei, prema SAD-u, prije svega ‘kriv’ jer se bavi prodajom špijunske telekomunikacijske opreme za 5G mreže, TikTok, aplikacija tvrtke ByteDance, sporna je jer, smatraju Amerikanci, prosljeđuje korisničke podatke kineskoj vladi. Trump tvrdi da postoje “vjerodostojni dokazi” da ByteDance koristi TikTok za narušavanje američke sigurnosti.

ByteDance je više puta negirao te tvrdnje, no bez uspjeha. Napad Washingtona na TikTok mnogi komentatori vide upravo kao dio tekućeg trgovinskog sukoba s Pekingom, ali i utrke za tehnološku nadmoć.TikTok je naime u fokus Amerikanaca stigao zbog svog nevjerojatnog uzleta.

U samo dvije godine čak 100 milijuna američkih korisnika skinulo je aplikaciju TikTok, dok je u svijetu aplikacija skinuta dvije milijarde puta, a mjesečno aktivnih korisnika ima više od 800 milijuna. Aplikacija za dijeljenje kratkih videa iznimno je popularna među tinejdžerima i mlađima od 25 godina koji ne samo da zaobilaze Facebook, već Twitter i Instagram smatraju društvenim mrežama za ‘starije’.

U tom kontekstu TikTok je vrijedna društvena mreža, koja ruši postojeći Facebookov monopol (Instagram je u vlasništvu Facebooka), no ipak, čini se da je prva tvrtka koja će morati biti rastavljena na dijelove.

U svakom slučaju, ByteDance, kompanija koja stoji iza TikToka, za sada tvrdi da će tužiti američku vladu zbog objeda oko špijuniranja. No istodobno su u pregovorima oko prodaje američkog dijela poslovanja TikToka.

Prema dosadašnjim informacijama, TikTok žele kupiti veliki Microsoft, Oracle, a čak je i Twitter u nekim kombinacijama za kupnju. Šef Microsofta Satyja Nadella o kupnji TikToka već je porazgovarao s Trumpom, dok je na najavu Oraclea da bi mogao biti ozbiljan kupac Trump također dignuo palac gore. Naime, Oracleov šef Larry Ellison veliki je Trumpov pristaša koji uredno novčano pomaže njegovu kampanju.

Iz Microsofta tvrde da bi mogli postići dogovor do 15. rujna, prije roka za gašenje koji istječe 20. rujna.

Krađe i špijuniranje

Iako su optužbe na račun TikToka nejasne, a dokazi nisu podastrti, Indija, koja je također u zategnutim odnosima s Kinom, već je dvaput zabranila aplikaciju. Prvotno zbog širenja pornografije, što je opovrgnuto i ukinuto, a potom zbog krađe i prikrivenog korištenja korisničkih podataka.

Američka vlada pokrenula je istragu još 2019. nakon što su i jedan demokrat i republikanski zastupnik sugerirali da TikTok predstavlja rizik. A američki šef diplomacije Mike Pompeo sada ističe TikTok kao jednu u nizu kineskih aplikacija “koje podatke dovode izravno Kineskoj komunističkoj partiji”

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.