TV pretplata uništava demokraciju, a digitalizacija u BiH remeti regiju

”Nismo smislili bolji način za demokratski dijalog od javnih RTV servisa, zato je važno osigurati njihovo ne samo adekvatno nego i dugoročno stabilno financiranje”, kazao je danas specijalni izaslanik generalnog direktora Europske radiodifuzne unije (EBU) Boris Bergant razgovarajući s članovima Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naglasio je kako su javni servisi posebni u načinu funkcioniranja i razlikuju se od svake druge proizvodne djelatnosti te dodao kako tamo rade kreativni ljudi koji trebaju promovirati kulturu svoje zemlje i predstaviti njezino stvaralaštvo. Oni nisu dužni samo informirati o političkoj situaciji u zemlji, iako je i to važno, te ne mogu biti servis jednih protiv drugih.

Istaknuo je da je naplata RTV pristojbe koja je uspostavljana ranije funkcionirala dobro, ali vremena su se promijenila i stanovništvo više nije vezano za fiksnu telefoniju zbog čega je važno postići dogovor o drugačijem načinu naplaćivanja RTV pretplate.

Iznio je stav da mu je jasno da ovo nije jedini problem BiH, ali je naglasio kako se radi o sustavnom problemu i problemu adekvatnog razvoja demokracije.

Član Komisije Mario Karamatić (HSS) podsjetio je kako je sadašnji zakon o RTV pristojbi nametnuo visoki predstavnik i taj zakon nije uvažio da u BiH žive tri konstitutivna naroda, naglašavajući da pad naplate RTV pretplate nije zbog nekorištenja fiksne telefonije nego zbog sve većeg broja Hrvata koji odbijaju plaćati RTV pretplatu.

Rekao je kako Hrvati neće plaćati RTV pristojbu bez obzira na koji način se ona prikuplja, sve dok Federalna televizija ima ovakav program. Smatra da funkcioniranje javnih emitera treba učiniti objektivnim i vratiti ga u zakonske okvire.

Zamjenik predsjedavajućeg Povjerenstva Sead Kadić (SDA) kazao je kako nova parlamentarna većina ima razumijevanja o ovom pitanju izražavajući nadu da će se usvojiti potrebne izmjene zakona i omogućiti rješavanje nagomilanih problema.

Na sastanku s članovima Povjerenstva bilo je razgovora i o procesu digitalizacije za koji je evidentno da će kasniti te je Karamatić tražio da se BiH nakon 17. lipnja, koji je rok za prelazak na digitalno emitiranje, ne ukine analogni sustav.

Bergant je izrazio žaljenje što BiH neće završiti proces digitalizacije do tog datuma te je naglasio da ukoliko zemlje okruženja prijeđu potpuno na digitalno emitiranje, a BiH ostane na analognom sustav to će biti problem jer će remetiti frekvencije drugih zemalja.

”To nije politički problem. Stanovništvo susjednih zemalja bit će nezadovoljno jer ne može koristiti benefite uspostavljenog digitalnog signala, a bh. stanovništvo će biti nezadovoljno jer taj sustav još nije uspostavljen”, zaključio je Bergant.

(Fena)1 komentar

  • PITAO BIH OVE GUZONJE POKVARENE NEPISMENE ALI DOBRO OSPOSOBLJENE ZA PLJAČKU SVOG NARODA PLAČATE LI VI TV PRETPLATU NPR FRANCUZIMA NEPLAĆATE JER JE NE GLEDATE NERAZUMIJETE I NIJE VAŠA TAKO I MI U HERCEGOVINI SMO SPREMNI PLAĆATI TV PREDPLATU TV PROGRAMA NA HRVATSKOM JEZIKU ALI ISTO TAKO DA NEBUDE SAMO ČOVIĆEVA GDJE BI NAM ON PLASIRAO SVOJU ISTINU PREZASIČENI SMO BOŠNJAČKOM TV RADMANOVIZIJOM I OSTALIM TAKVE POLITIKE JEDNOUMLJA

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.