Tuzlak govori 67 jezika!

 Tuzlak Muhamed Mešić je pravnik, hebreist, japanolog i jezički genij. U svom rodnom gradu već sa 16 godina bio je gradski vijećnik. Čini se nevjerovatnim, ali sa svojih 28 godina ovaj tuzlanski vunderkind govori 67 jezika, piše Dnevni avaz.

Kako nam je kazao, u posljednje vrijeme imao je priliku “zabavljati” se gruzijskim i korejskim, popraviti svoj rumunjski, “pročepiti” kazaški i latvijski te jezik tvi koji se govori u Gani.

Također, naučio je osnove karaimskog, jezika sličnog turskom, koji danas govori zanemariv broj ljudi.

– Mogu se sporazumjeti na 67 stranih jezika, ne računajući ove “domaće”, ali uključujući i austrijski znakovni jezik, kojim se koriste osobe s oštećenjem sluha. Ali, to je daleko od toga da govorim, tečno, toliki broj jezika. Razina poznavanja nekog jezika ovisi od tome koliko ga često imam priliku koristiti. Prije nekoliko dana dobio sam nalaz stručnog vještaka geologa na estonskom, pa mi je sada u glavi ostala estonska terminologija o glini, ilovači, krečnjaku iz Ordovika – priča nam Mešić.

Učenje jezika Mešić smatra organskim procesom koji zavisi od toga zašto i kako se uče. Najbitnije je osloboditi se straha od učenja, koji u svakodnevnom životu, primjerice, imaju školarci, smatra on.

– Tu nema “loših ocjena” kada napravimo neku pogrešku. Ja jezike učim tako što čitam udžbenike, prikaze gramatike i drugih osobina jezika. Slušam muziku na YouTubeu i gledam isječke iz filmova. Najvažnije mi je koristiti svaku priliku da određeni jezik progovorim s nekim tko ga govori. Jedini izuzetak je znakovni jezik – priča Mešić.

On je nakon završenog Pravnog fakulteta ostao živjeti u Beču, gdje radi kao vođa pravnog odjela u velikoj građevinskoj tvrtki. Posao mu se sastoji od kombinacija u kojima uživa, a riječ je o učenju jezika te stalnom putovanju na relacijama između Češke, Švicarske, Albanije i Turske, piše Dnevni avaz.

Mešiću se skoro uvijek prilikom komunikacije na brojnim svjetskim jezicima događaju neobične situacije. Jedna takva dogodila se u zrakoplovu kojim je iz Varšave letio s jednim dužnosnikom iz Istočnog Timora.

– Progovorio sam s njim na njihovom nacionalnom jeziku tetun. Nakon što sam mu rekao odakle sam, odgovorio mi je: “O, pa mi smo skoro zemljaci.” Ispričao mi je tada da je za vrijeme studiranja u Istočnoj Njemačkoj čuo za SFRJ, gdje je kasnije došao na postdiplomski studij rudarstva u Tuzli. Pitao me i za kifle iz čuvene pekare “Hukić” i tonjenje Tuzle – kaže Mešić.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.