Tuzla: Učenici hrvatske nacionalnosti bez prava na svoj jezik

Vijeće za provedbu mira nedavno je zatražilo rješavanje problema obrazovanja djece bošnjačkih povratnika u RS-u, dok se identična praksa događa u FBiH, na što je u više navrata upozoreno.

Naime, u Tuzlanskoj županiji sve do ovoga trenutka nijedan učenik hrvatske nacionalnosti ni u jednoj školi kojoj je osnivač Tuzlanska županija nije imao mogućnost učiti hrvatski jezik, nacionalnu skupinu predmeta ili učiti po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Upozoravaju na to iz tamošnjeg HDZ-a.

“U Tuzlanskoj županiji je nekoliko stotina djece hrvatske nacionalnosti uskraćeno na učenje hrvatskog jezika i nacionalne skupine predmeta, a do sada je kroz školovanje na to pravo bilo uskraćeno nekoliko tisuća djece hrvatske nacionalnosti”, objasnili su iz ove stranke.

Navode da je na djelu diskriminacija, a o kakvom se pravom, izigravanju Ustava i zakona te svojevrsnom poigravanju s djecom i roditeljima radi, svjedoči praksa. Naime, već dugo je pravilo da učenik tijekom školske godine ne uči hrvatski jezik, a onda mu se, ako želi, u knjižicu upiše ocjena iz hrvatskoga jezika. Skandalozno! Isti je odnos i prema srpskome jeziku.

“Ovakvo licemjerstvo i izigravanje demokracije, možda jedinstveno, u biti nikome ne ide u korist: učenici su uskraćeni učiti i naučiti svoj materinski jezik, a vlasti su ostale ‘ubetonirane’ s one strane demokracije i to po temeljnom ljudskom pravu. Žalosno je što se to događa naočigled cijele javnosti i godinama ostaje bez ikakve reakcije”, upozoravaju iz HDZ-a Tuzlanske županije.

Ocijenili su da se po svim oblicima ponašanja vlasti Tuzlanske županije radi o pokušaju asimilacije hrvatskog naroda kroz obrazovni sustav.

Zbog toga su od visokog predstavnika Valentina Inzka, veleposlanika zemalja članica PIC-a, voditelja Misije OESS-a u BiH Jonathana Moorea, posebnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka i ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića zatražili ispravljanje ove očite diskriminacije hrvatske djece i omogućavanje obrazovanja na materinskom jeziku.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.