Tuzla: Tradicija Časopisa studenata Medicinskog fakulteta se nastavlja

Nakon prošlogodišnjeg obnavljanja duge i bogate tradicije prekinute prije više od 20 godina, drugi broj Časopisa studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli „PULSUS“ ugledao je svjetlo dana.

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u srijedu, 17. prosinca 2014. godine održana je promocija novog broja studentskog časopisa, a svojim prisustvom ovu manifestaciju uveličali su mnogobrojni profesori i studenti Medicinskog fakulteta, kao i drugi gosti.

Prisutnima se obratio i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Elmir Čičkušić uz riječi hvale i podrške za uredništvo i sve studente koji su sudjelovali u izradi časopisa. Dekan, prof. Čičkušić nije krio oduševljenje povodom uspješne realizacije ovog iznimno važnog projekta. Među prisutnima su bili i sponzori bez kojih sama implementacija navedenog projekta ne bi bila moguća.

„Pokrenuti uspavane spisateljske snage, ponuditi čitaocima aktualne teme i balansirati sa vječitim nedostatkom financijske podrške nije bila laka zadaća, ali na kraju se uspjelo te mi je velika čast biti glavni urednik ovog časopisa. Mnogo truda i odricanja je iza ovog velikog projekta, ali mi nismo odustajali. Željeli smo pružiti priliku kolegicama i kolegama da se okušaju u pisanju članaka. Željeli smo pokazati da se radom i trudom dolazi do velikih rezultata. Ništa od ovoga nebi uspjeli da nije bilo onih koji su prepoznali vrijednost rada studentskog udruženja „MEDICUS“ i velikog projekta novog broja časopisa „PULSUS“. Nemoguće je bilo realizirati ovaj projekat bez našeg generalnog sponzora Seada Džafića, vlasnika firme UNIS TOK d.o.o. Kalesija, koji nas uvijek podrži u našim idejama i pruži nam veliku podršku da ustrajemo i realiziramo započeto”, kazao Emir Bećirović glavni urednik Časopisa „PULSUS“, student medicine, ujedno i predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta „MEDICUS“.

Tijekom promocije časopisa riječ je imala i zamjenica glavnog urednika, Denisa Kulanić:

„Recept za uspjeh su želja, rad i upornost. Novi broj časopisa je dokaz da su studenti aktivni, a cilj samog projekta i jeste potaknuti njihovu aktivnost i kreativnost, pomoći im u razvijanju vještina koje će im u budućnosti koristiti, a ne mogu ih naučiti na predavanjima te svakako predstaviti ih u najboljem svjetlu javnosti.“

Istaknula je, također, da je časopis „PULSUS“ besplatan za sve i da će tako i ostati s obzirom da izlazi, barem za sada, jednom u akademskoj godini.

medicinski_fakultet_casopis medicinski_fakultet_casopis2 medicinski_fakultet_casopis3 medicinski_fakultet_casopis4 medicinski_fakultet_casopis5

Sadržaj časopisa je raznovrstan. Primarno se bazira na temama medicinskog karaktera, ali se osvrće i na već provedene projekte članova Udruženja „MEDICUS“ i sadržaje edukativne prirode. Osim atraktivnih tema za studenstku populaciju, svaki broj časopisa sadrži Temu broja te rubrike „Gost broja“ i „Odjel broja“ uz mnoge zanimljive članke i neizostavni kutak „Smijehom do zdravlja“.

Prisutnima se obratio i prof. dr. Farid Ljuca, prorektor za Naučno-istraživački rad Univerziteta u Tuzli, zaželjevši uredništvu i svim ljubiteljima pisane riječi još dosta brojeva „PULSUSA“, govoreći o svestranosti tuzlanskog Medicinskog fakulteta i njegovih studenata.

Iz uredništva časopisa i Udruženja „MEDICUS“ poručili su da je ovo samo početak onoga što planiraju učiniti u narednom periodu.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Zdravo neznam na koju stranicu da se javim da pitam vas i zaposlene medicinskog fakulteta da li dekanica tog fakulteta ima pravo da kroji sudbinu studenata Imam cerku 3 je godina sanitarnog zdravstva htjela je da se prebaci na radiologiju uredno je ocistila drugu godinu svojim znanjem a ne na drugi nacin vi znate koji dekanica joj je skrojila dudbinu da nastavi ono sto ona nevoli kad se upisivala rekli su nam da se moze prebacivati sa jesnog na drugi smjer samo ne moze na opsti ovo nije srednja skola pa da moje djete ima jos jednu sansu ovo joj je zivotna egzistencija i egzistenciju moga djeteta upropastila je jedna nepismena osoba koja sjedi na mjestu kojeg nije vrijedna Obracala sam se i rektoratu i sekretarici i ministarstvu ali pomoci nisam imala Pricaju mi o zakonima o pravima ja imam 15 godina skole i nisam ni glupa ni budala jer zakon vazi samo za budale nepismene i stare Ja znam sta se u ovoj drzavi moze sve uraditi mimo zakona samo je narod glup sto se nedigne i tu bandu otjera gdje joj je mjesto da li ima ljudskosti bar u ljudima ako nema pravde da djecu koja svojim radom i trudom ucinu nesto treba ih nagraditi a ne gurati ih u propast Zar moze jedan ljudski um da se igra sa sudbinom necije djece Dekanica medicinskog fakulteta je upropastila karijeru i buducnost jednom pametnom i dobrom djetetu koje ce cijeli svoj zivot proklinjati ljude koji vode ovu drzavu gdje moraju da zive u toj jadnoj i cemernoj i nepostenoj drzavi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.