Tuzla obara Guinnessov rekord: Napravljen burek od 650 kilograma i porcija s 1.500 ćevapa

Tuzlom se danas širi miris bureka i ćevapa. Tisuće građana okupilo se na Trgu slobode, gdje se pokušava oboriti Guinnessov rekord u pravljenju najvećeg bureka na svijetu, koji je pripreman u tepsiji dijagnole šest metara, javlja Anadolija.

Burek teži oko 650 kilograma, što je između četiri i pet tisuća porcija, a šest sati je pripreman u lokalnom restoranu, čiji su kuhari razvili kilometar i po jufke.

Prvobitno planirana porcija ćevapa “hiljadarka” povećana je na 1.500 ćevapa.

“Podijelit ćemo burek s narodom i dio ćemo poslati službama koje o nama brinu 24 sata, a to su vatrogasci, Hitna pomoć, policija i Univerzitetski klinički centar. Naravno, imamo mnogo donacija danas od više privrednih subjekata prema institucijama koje rade s djecom”, izjavio je Omer Isović, organizator prvog tuzlanskog Gastro show-a.

Isović je najavio da će u roku od tri mjeseca stići potvrda da li je oboren Guinnessov rekord, te dodao da je do sada najveći burek na svijetu napravljen u Ljubljani i dijagonala je 5,5 metara, ali nije ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

“Željeli smo s burekom i s ćevapima skrenuti pažnju domaćoj i svjetskoj javnosti na naša tradicionalna jela, iako su Slovenci zaštitili ćevap, on je bosanski i uvijek će biti. I još nešto na kraju, burek je s mesom“, poručio je Isović, te otklonio dilemu u vezi s nazivom ovog slasnog jela, kojeg nazivaju još i “kraljem pita“.

Osim obaranja rekorda, cilj događaja je i promovirati vrijednosti kupovine domaćih proizvoda.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.