Tužiteljstvo zatražilo kaznu za Lijanovića: “Neka vrate 13 milijuna KM!”

Iznoseći završnu riječ na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i utaju poreza, Državno tužiteljstvo je zatražilo da Jerko Ivanković Lijanović i još devetero optuženih budu proglašeni krivima, te da vrate iznos od oko 13 milijuna maraka.

Tužitelj Ismet Šuškić je kazao da na strani optuženih nema olakšavajućih okolnosti, a od otežavajućih Vijeće treba da cijeni upornost u vršenju djela, držanje pojedinih optuženih tijekom sudskog postupka te veliki novčani iznos.

On je naglasio da je Tužiteljstvo dokazalo kriminalne aktivnosti i povezanost optuženih kao pripadnika organizirane kriminalne grupe.

Sve inkriminirane osobe predstavljala su jednu cjelinu, a predstavljala su neovisne pravne osobe, rekao je Šuškić.

On je istaknuo da su Jerko, Slavo i Jozo Ivanković Lijanović u periodu od 2007. do 2011. godine organizirali grupu i sa Željkom Mikulićem osnivali firme s minimalnim osnivačkim ulogom od 2.000 konvertibilnih maraka (KM). Milorad Bahilj i Jozo Slišković su sačinjavali ugovore o zakupu prostorija, proizvodnih pogona i licence, kazao je Šuškić i pojasnio da kada jedna pravna osoba prestane s radom, drugo nastavlja obavljati djelatnosti.

On je dodao da su firme osnivane kako bi se izbjeglo plaćanje poreza jer su nakon propasti firmi dugovi ostajali državi.

Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Bahilja, Sliškovića, Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Na ovom ročištu završnu riječ iznijela je i Obrana Jerke Ivankovića Lijanovića, a njegova braniteljica Mirna Delalić zatražila je da ga Sud BiH oslobodi po svim točkama optužnice jer Tužiteljstvo nije dokazalo da je počinio djela za koja je optužen.

Nisu ostvareni osnovni elementi kaznenih djela koja se optuženima stavljaju na teret. Optužnica je proturječna sama sebi. Iz optužnice ne proizlazi da je gospodin Jerko Ivanković Lijanović organizirao grupu, niti proizlazi zajedničko djelovanje. Nije dokazano da su tri ili više osoba sudjelovala u organiziranju grupe za ta djela. Navodi o organiziranju grupe nisu obrazloženi, nisu dokazani, rekla je Delalić.

Ona je istaknula da sve što se tijekom postupka čulo jesu pretpostavke koje je Tužiteljstvo preuzelo i nadogradilo u ovom postupku od istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UNO).

Završnu riječ optuženi Jerko Ivanković Lijanović iznijet će 3. srpnja.

(www.jabuka.tv)28 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.