Tužiteljstvo BiH za Mektića i ostale predložilo mjere zabrane

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište, prema prijedlogu Tužiteljstva BiH, bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, po potvrđivanju optužnice, za određivanje mjera zabrane.

Mektić je optužen da je zloupotrebom položaja i ovlasti počinio kazneno djelo visoke korupcije.

Optužnicu protiv Mektića podiglo je Tužiteljstvo BiH, a njome su obuhvaćeni i bivši šef ureda ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

Prema navodima optužnice, zloupotrebom položaja i ovlasti prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je financirala Izaslanstvo Europske unije u BiH, navedene osobe počinile su kazneno djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine.

Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 euro. Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764,21 KM.

Tužiteljstvo  je danas predložilo da Sud optuženima odredi mjere zabrane sastajanja sa svjedocima tako da im se zabrani telefonska komunikacija ili putem posrednika sa svjedocima. Zatražena je i zabrana približavanja na 100 metara, kao i zabrana komuniciranja s medijima u odnosu na navedeni predmet, javlja Dnevni avaz.

Tužiteljstvo je odustalo od mjera zabrane obavljanja poslovnih aktivnosti prema Agiću jer je odlukom Ministarstva sigurnosti on suspendiran do okončanja postupka. Za Garapliju su predložene mjere zabrane sudjelovanja u svim projektima vezanim za Ministarstvo sigurnosti BiH.

Odvjetnici optuženih osporili su navedene prijedloge kao neosnovane i konfuzne. Odvjetnica Mektića Senka Nožica kazala je da je ovo montirana optužnica i da je Mektić kažnjen. Ona je navela da je ovo za što se on tereti prekršaj, a ne zloupotreba položaja.

Ustvrdila je da je Mektića “trebalo staviti na koljena”. Po njenim riječima, u ovom postupku nije bilo moguće oštetiti proračun jer je riječ o donatorskim sredstvima.

Tužiteljica Vedrana Mijović odgovorila je na ove navode Nožice kazavši da je riječ o dramatičnom izlaganju, da nema nikakvog montiranog procesa, ni teorija zavjere, zamjena teza, te da su ova donatorska sredstva bila označena za proračun i kao takva morala namjenski biti utrošena.

Optuženi Mektić je u svom izlaganju dodao da su proračunska sredstva samo ona koja su utvrđena Zakonom o proračunu.

Ako ja moram dokazivati elementarne stvari, onda sam ja u ozbiljnom problemu, rekao je Mektić.

Za optuženog Agića Nožica je kazala da nema osnova za određivanje mjera zabrane, da su konfuzne, a pogotovo dio koji se odnosi na istupanje u javnosti.

(www.jabuka.tv)
5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.