Tužiteljstvo BiH uskoro podiže optužnicu u aferi “Respiratori” – Jabuka.tv

Tužiteljstvo BiH uskoro podiže optužnicu u aferi “Respiratori”

Optužnica u predmetu “Respiratori” bit će vrlo brzo podignuta.

Ovo je potvrđeno za “Dnevni avaz” iz više izvora bliskih istrazi i pravosudnim organima.

Riječ je o predmetu koji se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 milijuna KM, a koji nikada nisu pušteni u funkciju.

Prošlog tjedna zaustavljena je i verifikacija ovih uređaja, koja je jedina mjerodavna za utvrđivanje jesu li ispravni i smiju li se koristiti za liječenje oboljelih od koronavirusa. Ranije je prilikom pokušaja podjele utvrđeno da imaju sistemski kvar.

Istragom Tužiteljstva BiH u ovom predmetu obuhvaćeni su Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline”, tvrtke koja ih je i uvezla, te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Novalić, Solak i Hodžić bili su uhićeni zbog ove afere, ali je Sud BiH odbio da im odredi pritvor pa se brane sa slobode. Svi se sumnjiče za pranje novca i zloupotrebu službenog položaja, a uređaji su nabavljeni bez ikakvog pokrića.

Velika afera s kineskim respiratorima dobila novi nastavak

Tijekom istrage saslušane su desetine svjedoka – od Sebije Izetbegović, Jelke Milićević, Ane Bavrke, Edite Kalajdžić do Asima Sarajlića, koji je nedavno kažnjen s 3.000 KM zbog odbijanja da ustupi PIN kod svoga mobitela tužiteljima. On je u proteklih mjesec saslušavan više puta, a kako je neslužbeno rečeno za Avaz, za sada ima status svjedoka.

Krajem mjeseca, točnije 28. studenog, navršit će se točno pola godine otkako je Tužiteljstvo BiH donijelo naredbu o proširenju istrage protiv Novalića. Osim njega, nekoliko dana ranije Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Hodžića i Solaka.

Po Zakonu o kaznenom postupku BiH, član 225., ako tužitelj istragu ne završi u roku od šest mjeseci od donošenja naredbe o provođenju istrage, on će o tome morati obavijestiti glavnog tužitelja, odnosno Kolegij tužitelja, kako bi se rok produžio.

Međutim, prema informacijama “Avaza”, Tužiteljstvo može tražiti dodatni rok i ne mora istragu okončati u ovom razdoblju, ali je optužnica već pri kraju. U narednim danima ugledat će svjetlo dana i biti poslana Sudu na potvrđivanje.

Osumnjičeni Hodžić prije nekoliko dana ponovno je ispitan u Tužiteljstvu, ali na okolnosti koje se odnose na tvrtku “Srebrena malina” i ponovni pretres koji je urađen po nalogu ove pravosudne institucije.

Afera “Respiratori”: Tužiteljstvo BiH oduzelo mobitel Fikretu Hodžiću

(www.jabuka.tv) 


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.