Tužiteljstvo BiH podignulo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala – Jabuka.tv

Tužiteljstvo BiH podignulo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu protiv sedam osoba, uključujući državljane Hrvatske, zbog krijumčarenja gotovo sedam tona droge.

U priopćenju Tužiteljstva BiH istaknuto je da je ovo najopsežnija optužnica takve vrste u postdaytonskoj BiH jer je riječ o organiziranoj kriminalnoj skupini koja je iz Crne Gore preko BiH prema Hrvatskoj prokrijumčarila ukupno 6,8 tona marihuane pri čemu su na crnom tržištu zaradili najmanje dva milijuna eura.

Kriminalna skupina djelovala je od 2012. do 2019. i u tom razdoblju drogu preko granica prevezla najmanje 25 puta.

Najčešće su krijumčarili drogu u količinama od oko 200 kilograma te u pojedinim slučajevima u količinama do 600 ili 900 kilograma, a prevozili su je skrivenu u cisternama.

Nekada bi je nakon uvoza iz Crne Gore skladištili u BiH, a ponekad i odmah transportirali prema Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije radi preprodaje.

Tijekom istraga policija iz BiH je u suradnji s hrvatskom policijom pronašla i zaplijenila dvije tone uskladištene marihuane.

Optuženi su Mario Vuletić (33) te Jurica Vuletić (34), obojica iz Metkovića, Ivan Antunović (51) i Nikola Bošković (57), obojica iz Stoca, Borislav Kovačević (42) iz Trebinja, Ivan Cvijanović (33) iz Sarajeva te Hodžić Haris (37) iz Travnika.

Prilikom izvršenja pretresa i uhićenja, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko 500.000 KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodijeljena procesna mjera zaštite te više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.