Može li novac koji obećava EU biti poticaj bh. političarima?

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić u petak su, tijekom radnog posjeta Bruxellesu, razgovarali sa stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom i s predsjednikom Vijeća Europske unije Charlesom Michelom.

Postigli smo ono što smo željeli, a to je da potaknemo europski put Bosne i Hercegovine, da ga ubrzamo, da ga uozbiljimo, izjavio je predsjedavajući Džaferović novinarima u Bruxellesu.

Dodao je da je najvažnija stvar s današnjeg sastanka, za njega, da će odnos institucija Europske unije i BiH biti kontinuiran i stalan.

Na nama je u BiH da ispunimo sve obaveze koje se tiču 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, ali imat ćemo snažnu podršku iz institucija Europske unije, naveo je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio novinarima da su rekli jasno da migranti u Bosnu i Hercegovinu dolaze preko Europske unije, preko Grčke i Bugarske, da predstavljaju ne samo socijalni nego sve više sigurnostni problem koji treba rješavati.

Ovdje smo upoznati s činjenicom da Europska komisija pokreće jedan novi dijalog o pitanju europskih migracija i da će obuhvatiti to integralno i pitanja vezano za zapadni Balkan, naveo je Dodik.

Kaže da je njegov dojam da sva pitanja koja se promatraju odavde prema bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana je čisto regionalno i da se to promatra kao čitava regija, sa specifičnostima zemalja koje se tamo nalaze.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je, govoreći o tome može li novac koji obećava EU biti poticaj bh. političarima, izjavio da ako smo mi došli do toga da nam je novac koji obećava Europska unija motiv da svoju zemlju pravimo boljom i da je gradimo, onda to nije dobro.

Taj novac treba biti motiv u smislu pomoći, ali ako će nas samo novcem tjerati da nešto radimo, onda od toga nema ništa, onda mi nismo zaslužili sjediti na ovim mjestima na kojima se nalazimo. Valjda mi trebamo željeti praviti svoju zemlju, naveo je Komšić.

Dodao je da je točno da će Europska unija uvjetovati pomoć koju ona osigurava određenim napretkom u zemljama regije, ali taj napredak nama treba, ne da bi se dokazali Europljanima da nešto možemo, nego nam treba zbog naše zemlje.

Nama treba nova infrastruktura, pogotovo prometna infrastruktura. Mislim tu na cestovni i željeznički promet, treba nam pomoć u digitalizaciji društva. Dakle, ima puno stvari gdje nam treba pomoć koja ne mora biti isključivo materijalna. Može biti i stručna, može biti iskustvena. Dakle, na nama je najveća obaveza i najveći teret da mi to radimo, a Eiropska unija će nas pomagati, moj je dojam, čak i mimo ove obećane brojke, kazao je Komšić.

(www.jabuka.tv | Foto: Predsjedništvo BiH)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.