Tužiteljstvo BiH još nije dobilo prijavu protiv Gotovine

Policijska uprava Trebinje navodno je dostavila Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine izvješće protiv osobe A. G. zbog postojanja osnove sumnje da je počinila kaznena djela ratni zločin protiv civilnoga stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

Iz trebinjske policije priopćeno je da je prijavljeni u svojstvu zapovjednika HVO-a “kršio pravila međunarodnoga humanitarnoga prava, prvenstveno odredbi Ženevskih konvencija za vrijeme oružanoga sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Livno tijekom 1992. godine”.

Mediji u RS-u, pozivajući se na neslužbene izvore, navode da je izvještaj podnesen protiv hrvatskoga generala Ante Gotovine.

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine dopisnik ‘Slobodne dalmacije’ pokušao je provjeriti je li protiv generala Gotovine dostavljeno izvješće za navodno počinjena kaznena djela tijekom rata 1992. godine u Livnu. Međutim, u Tužiteljstvu Boris Grubešić, rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH – glasnogovornik je samo pismeno odgovorio „nisu još ništa dobili“.

Pojavu navodne prijave Gotovine komentirao je general Pavao Miljavac za sarajevski ‘Dnevni avaz’. Bivši načelnik Glavnoga stožera Hrvatske vojske i predsjednik Generalskoga zbora Pavao Miljavac izjavio je da nitko nije protiv individualne odgovornosti, ali da za to trebaju postojati dokazi.

”Ako je bilo tko zapovjedio, pa makar bio i Gotovina, ubijte, strijeljate, tu nema što… Za to moraju biti dokazi. A ne da se kaže da je bio na čelu pa je zato kriv. General Gotovina oslobođen je odgovornosti za ‘Oluju’, ali sad je ovo nešto drugo. To, dakle, nema kraja. Bio si u Livnu, pa si kriv, bio si u Mrkonjić Gradu, pa si kriv, pa u Crnom Lugu”, izjavio je Miljavac.

Na pitanje postoji li mogućnost da je Gotovina odgovoran za zločine u Livnu, Miljavac je rekao da nema dovoljno činjenica, ali da je Gotovina bio profesionalni vojnik, da je poštovao sve kodekse i da postoje snimci na kojem upozorava podređene na poštovanje Ženevskih konvencija.

”Sumnjam da postoji krivica, da je takvo nešto zapovjedio, ako je i bio tamo. Ali i najuvježbanije vojske svijeta ratuju, pa se dogodi… Dogodi se. To je tako, nažalost”, rekao je Miljavac. Miljavac se upitao zašto se izlazi s ovakvim optužbama. To je, kaže, neugodno, jer se stvara jedan duh koji ne vodi zaboravljanju, pomirenju i smirivanju tenzija, već diže tenzije.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.