Turska pokrenula napad na sjeveroistoku Sirije: Ima poginulih, civili u paničnom bijegu

Turske snage krenule su u napad na sjeveru Sirije. Vojnu operaciju započeli su borbeni avioni i artiljerija bombardiranjem, odnosno granatiranjem teritorija koji drže kurdske snage.

Nekoliko sati kasnije, javlja BBC, turske su snage pokrenule i kopnenu ofenzivu na položajima “istočno od Eufrata”, rekli su turski službenici.

Glasnogovornik skupine sirijskih pobunjenika koji sudjeluju u ofenzivi rekao je za agenciju France Presse da je kopnena ofenziva počela u srijedu navečer u smjeru Tal Abyada koji kontrolira milicija Postrojbe za narodnu zaštitu (YPG) na sjeveroistoku Sirije.

Najmanje 15 ljudi, među kojima 8 civila, ubijeno je u srijedu u turskoj ofenzivi na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Dvije žrtve su izgubile život u topničkoj paljbi na Qamichli, većinski kurdski grad, dodaje SOHR koji je nešto ranije bio objavio podatak o 11 ubijenih.

Kako navodi SOHR, koji raspolaže sa širokom mrežom izvora u Siriji, 40 osoba je ranjeno u turskoj ofenzivi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je na Twitteru da su turske oružane snage, skupa sa Sirijskom nacionalnom armijom (paravojnom skupinom koju podržavaju Turci) pokrenule Operaciju Mirovno proljeće protiv kurdskih snaga i ISIL-a na sjeveru Sirije.

Naša misija je spriječiti stvaranje koridora preko naše južne granice, i donijeti mir u to područje. Zaštitit ćemo sirijski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice od terorista, poručio je Erdogan.

Turska je krenula u akciju nakon iznenadne najave Washingtona da će povući američke vojnike iz dijelova Sirije pokraj turske granice. Na tom području su se Kurdi uz podršku SAD-a borili protiv ekstremista ISIL-a. Turska želi stvoriti sigurnu zonu od 32 kilometra u dubinu od svoje granice, kako bi tu preselila većinu od 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, koliko ih je trenutačno u Turskoj.

U članku objavljenom u Washington Postu, glasnogovornik turskih vlasti Fahrettin Altun objavio je da Turska, koja ima drugu najveću vojsku među članicama NATO-a, planira odvesti kući milijune izbjeglica iz Sirije. U tome međunarodna zajednica mora podržati Tursku u njezinim naporima za obnovu i stabilizaciju stanja, poručio je Altun. Od 2016. turske snage su na sjeverozapadu Sirije poduzele više operacija protiv ISIL-a i Kurda, a sada želi očistiti istočnu obalu Eufrata na sjeveru Sirije “kako bi spriječila stvaranje terorističkog koridora”.

Kurdi su optužili Amerikance da im svojim povlačenjem “zabijaju nož u leđa”. Trump je u nedjelju najavio povlačenje američkih postrojbi iz područja blizu turske granice na sjeveru Sirije, nakon što je Erdoğan najavio ofenzivu na istočnoj obali Eufrata. Trump je naknadno poručio da će SAD nastaviti podržavati Kurde financijski i oružjem.

Američke snage već su se povukle s graničnih područja, ali nisu otišle. Kurdske lokalne vlasti najavile su trodnevnu opću mobilizaciju na sjeveru i istoku Sirije, pozivajući građane da “krenu prema granici s Turskom da ispune svoju dužnost”, javlja BBC.

(Hina)


2 komentara

  • ZATO ŠTO JE NA ZAPADU ŠVAPSKA SMLATURA I SPRIDA I SA ZADA MERKELICA KOJA ĆE IM OTPRILIKE DATI IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA CIFRU OD OTPRILIKE DVIJE TISUČE EURA PO POJEDINOJ OSOBI( ( ZA UGLAVNOM 90 % muškarca u ratnoj najboljoj dobi) ZA SMJEŠTAJ-DOŽIVOTNI.
    USPUT, KAD ŠVAPSKA SMLATURA POPUNI KAPACITETE NJIMA POTREBNE ZA HITLER JUGEND , ONDA ĆE I NAM BALKANCIMA UTRPATI BAREM KOJU STOTINU TISUĆA TIH ĐŽABALEBAROŠA ILI STARIH SVATA ,KAKO NAŠ NAROD KAŽE, DA SE I MI IMAMO S ČIM ZAHEBAVATI I MUČITI NAREDNIH 50 GODINA.
    AKO JE I OD ŠVAPSKIH I BRUSSELSKIH KOKOŠRA I ELTNIH PROPALITETA-PREVIŠE JE.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.