Turska i RH zaboravile obećanja dana Mostaru

Republike Hrvatska i Turska još prije četiri godine su dale obećanje kako će pomoći projekte u Mostaru. Iako je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u nekoliko navrata slao dopise i razgovarao s visokim dužnosnicima spomenutih zemalja u kojima ih je napominjao na obećanu pomoć Mostaru, nikakvih pomaka nije bilo.

Liječenje ratnih rana

Jedan od prvih projekata koje su Hrvatska i Turska trebale zajednički završiti u Mostaru je obnova Gradske kuće na šetalištu Nikole Šubića Zrinskog. Ovaj objekt i dalje stoji razrušen, Grad nema novca za njegovu obnovu, a Hrvatska i Turska izgleda ne planiraju ispuniti svoja obećanja. U mostarskoj Gradskoj upravi su nam rekli kako se u nekoliko navrata pokušalo pokrenuti projekt, ali konkretni rezultati su izostali. – Gradonačelnik Bešlić je pisao dopise bivšoj hrvatskoj premijerki Kosor i aktualnom hrvatskom premijeru Milanoviću. Također, ovo pitanje je gradonačelnik Bešlić postavio tijekom posjeta turskog predsjednika Gula Mostaru – rekli su za Vecernji.ba u mostarskoj Gradskoj upravi. Tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković prije četiri godine su održali niz sastanaka na kojima se govorilo o jačanju suradnje dvije zemlje. Na sastancima je sudjelovao i tadašnji ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Konkretni dogovori

Na svakom sastanku se razgovaralo o Mostaru kao mjestu pomirenja i smirenja nacionalnih netrpeljivosti. Upravo je s tim ciljem dogovoreno da se provode određeni projekti u Mostaru. Na taj način bi se konačno sakrile ratne rane porušenog Mostara koji je nakon Vukovara doživio najveće razaranje u prošlom ratu. U odnosu na konkretne korake međusobne suradnje, složili su se da se održi sastanak političkih direktora u cilju jačanja praktične suradnje, da se organizira poslovni forum u Zagrebu, da se vlasti na lokalnoj razini potaknu na suradnju, te da se u gradu Mostaru pokrene pilot-projekt kroz aktivnosti koje će uključiti Gradsku kuću i Glazbenu školu. Sada je sve mrtvo slovo na papiru.

(www.vecernji.hr)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.