Turković potvrdila: BiH idućih dana konačno dobiva veće količine cjepiva – Jabuka.tv

Turković potvrdila: BiH idućih dana konačno dobiva veće količine cjepiva

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ustvrdila je u srijedu kako se prve isporuke cjepiva protiv koronavirusa u BiH mogu očekivati idućih nekoliko dana, odbacivši istodobno sve jače kritike vlastima zbog kašnjenja početka cijepljenja.

Ukoliko se ispoštuje dogovoreno očekujemo u idućih nekoliko dana isporuku 100.000 doza cjepiva i to bi omogućilo početak cijepljenja, kazala je Turković novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Cijepljenje protiv koronavirusa u BiH do sada je počelo samo na simboličan način, jer je  dopremljeno tek oko 2.000 doza ruskog cjepiva Sputnika V, namijenjenog isključivo stanovnicima Republike Srpske.

BiH je prošle godine naručila i platila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača posredstvom međunarodnog mehanizma COVAX, a još 900.000 doza treba dobiti uz pomoć Europske unije, odnosno kroz sustav IPA fondova.

Vlasti u BiH su već tjednima suočene s oštrim kritikama da ne poduzimaju ništa kako bi otklonile zastoje u postupku procjepljivanja stanovništva, a posljednji pokazatelji istodobno govore kako se zaraza koronavirusom u BiH ponovno počinje širiti nakon jednomjesečnog razdoblja relativno stabilne epidemiološke situacije.

U srijedu je bilo 577 novozaraženih, a početkom tjedna probijena je psihološka granica od 500 novozaraženih unutar 24 sata. Epidemiolozi su upozorili kako je očevidno da se zaraza ponovno počinje širiti te je i u bolnicama sve više oboljelih od COVID-a sa srednjom i težom kliničkom slikom.

Turković je ustvrdila kako su vlasti u BiH poduzele sve što su mogle ne bi li nabavile cjepivo dodajući kako je problem kod proizvođača. Pojasnila je kako su provedene sve potrebne pripreme te je uspostavljen i hladni lanac za skladištenje kakvo zahtijeva Pfizerovo cjepivo. Kritike je djelomice ipak prihvatila kroz konstataciju kako BiH možda nije bila dovoljno agresivna u pokušajima nabavke cjepiva poput drugih država.

Sve smo pripremili i iščekujemo informaciju kada će cjepivo stići, kazala je Turković.

Dodala je kako će, prema sada dostupnim informacijama, ipak prvo biti dopremljen dio od 900.000 doza cjepiva naručenog posredstvom IPA fondova odnosno uz pomoć EU.

Tu isporuku za BiH u ime EU sada organizira Austrija, a dostavu prvih 100.000 doza u Sarajevo idućih dana ministrici Turković je najavio njezin austrijski kolega Alexander Schallenberg.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Toooooo. Prvo našim herojima dati cjepivo. Biseri Turković dvije doze. Nakon toga svim političarima koji su na prvoj crti obrane od ove EBOLE, ove kuge, ove pošasti koja kosi sve redom. Nakon toga najvećim HEROJIMA. Liječnicima i medicinskom osoblju. Onda naravno NOVINARI. Te gromade pisane riječi koji nas tako objektivno izvještavaju, evo godinu dana već. Ne može se riječima opisati zahvalnost koju osjećamo. Molim da napravimo jednu humanitarnu akciju pod nazivom” našim herojima od srca”. Molim ovim kategorijama pod hitno dajte cjepivo. Mi ostali ćemo se strpiti dokle bude trebalo.

  • Pandemija koronavirusa sa svim posljedicama je kataklizma veća od Ebole, izlaz iz čega postoji u što promptnijem cijepljenju i to primarno modernim tehnološki naprednim vrstama cjepiva, samo što to lokalni ‘vrsni umovi’ nisu kadri razumjeti, pa se ili nećkaju u smislu ‘je li dovoljno istraženo, nije li dovoljno istraženo’, posprdno se odnoseći prema svemu, za razliku od, recimo, izrazito ‘glupih i naivnih’ Amera i Izraelaca, primjerice.

 • Zašto niste dozvolili nabavku cjepiva Sputnjik V za Zapadnohercegovačku županiju iako su troškove trebali snositi osobe koje bi se cjepile. Vi ste samo trebali dati zeleno svjetlo za uvoz toga cjepiva.

 • Neću se cijepit, kraj priče.
  Ovoj “biserkici” pod hitno nabavit “VANGABARITNO” prevozno sredstvo.
  PS. Ovoliko kilograma nemore bit bez začinjene hrane sa svinjskom masti i pečene svinjetine iz RS.

 • Neću se cijepit, kraj priče.
  Ovoj “biserkici” pod hitno nabavit “VANGABARITNO” prevozno sredstvo.
  PS. Ovoliko kilograma nemore bit bez začinjene hrane sa svinjskom masti i pečene svinjetine iz RS, dodig nemoj više slat pečenje od krmetine.

 • Zasto se ovime ne bavi ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa
  Oklen ova
  Onda sto sa Kotarcom
  Sarajlije misle da ce on pljuvat u cjepivo
  Lude drzave

 • Pizda vam materina di je cjepivo sto je vec proslo carinu i skladisteno u Mostaru. Djubrad lazljiva, svima bi vam ja noz u srce. Stoke jedne

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.