Turizam u Imotskom cvjeta: Kuće s bazenom su pravi hit, do kraja godine moguće i preko 100.000 noćenja

I dok brojni iznajmljivači po Splitu kukaju kako je sezona lošija, kako je puno kreveta ostalo prazno, Imotski takvih problema nema.

Štoviše, čini se kako su vile s bazenima na području Imotske krajine postale pravi hit, a iako iz godine u godinu niču nove, uglavnom su pune, prenosi Splitskidnevnik.rtl.hr.

Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski, kaže kako bi, kako stvari sada stoje, Imoćani sa svojim kućama za odmor ove godine mogli oboriti prošlogodišnji rekord. Brojka kojoj teže je 100 tisuća noćenja.

Mi smo 21. kolovoza ostvarili broj noćenja cijele prošle godine. Prošle godine imali smo 73.830 noćenja, a mi smo danas na 81 tisuću. S obzirom na to da će deveti mjesec biti solidan, ima nešto u desetom mjesecu, trebali bi ostvariti 100 tisuća noćenja do kraja godine, dakle opet neko povećanje od 25-30 posto, kazuje Kolovrat.

Danas je na području toga kraja točno 319 objekata, što je za nekih 70 više negoli lani.

To su većinom velike kuće za odmor s bazenom, s raznim sadržajima, za sada neku veliku krizu ne osjećamo. Imamo recimo par iznajmljivača koji su lošiji od prošle godine, ima onih koji su isti, ima i onih koji su bolji, znači za sada ne osjećamo krizu jer je smještaj kvalitetan, nije preskup, tako da neko zasićenje ne osjećamo, do njega će vjerojatno u nekim godinama i doći, odnosno dogodit će se da će bolji smještaj raditi odlično, možda netko tko je skromniji, nešto lošiji smještaj, možda neće raditi najbolje, ali to je tržište, to je tako. Za sada nekih problema nemamo šta se tiče toga, pojašnjava nam prvi čovjek TZ Imotski.

Zanimljivo je da po dolascima prednjače Nijemci, slijede Poljaci, Francuzi i Britanci, a zatim su tu Skandinavci. I nema onoga da ostaju dan-dva, to je u Imotskome nepoznanica.

Ljudi uglavnom dolaze na 7 do 14 dana. Nama je prosjek boravka turista osam dana, što je iznad državnog prosjeka, pojašnjava nam sugovornik.

Neki dođu, uživaju uz bazen, dok drugi obilaze kraj. Zgodno je što su Split i Makarska na sat vremena vožnje, pa se često odluče za kakav izlet. Uglavnom, gosti su zadovoljni, a povratne informacije više su nego dobre.

Prosječna recenzija kuća za odmor je 9 od 10. Kod nas je to tek počelo i iznajmljivači dočekaju ljude s nekim ručkom, zakuskom ili vinom, zavisi tko šta ima, ili nekim sezonskim voćem i povrćem. Mislim da se mi još uvijek trudimo, možda i više nego ovi koji se bave turizmom desetljećima. Vjerojatno ćemo se i mi pokvarit s vremenom, a za sada to tako nije, kazuje Luka Kolovrat.

Kako je kazao, sezona u prosjeku traje od 15. lipnja do 15. rujna, no ima i onih kuća koje su pune od početka svibnja do kraja listopada.

Prve kuće s bazenima su se na tom tržištu pojavile 2011. godine. Idućih nekoliko godina niknulo bi ih po 2-3 godišnje, a da su Imoćani shvatili da je to nešto čime se isplati baviti pokazuje zadnjih nekoliko sezona kada se na tržištu registrira po 40-50, pa čak i 60 kuća za odmor.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.