Turist oštetio Malu Onofrijevu fontanu u Dubrovniku

Komad Male Onofrijeve fontane, spomenika kulture neprocjenjive vrijednosti, odlomio se u subotu u Dubrovniku kad se na nju naslonio jedan turist, prenosi Bljesak.info.

Prema navodima očevidaca, u trenutku te nezgode turist se naslonio na fontanu kako bi napunio bocu vodom.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić potvrdio je ovaj događaj te istaknuo kako će restauracija početi već u ponedjeljak.

“Naši djelatnici izašli su na teren kako bi pokupili odlomljeni dio. Već od ponedjeljka ćemo početi radove na konzervaciji. Ljepila danas gotovo drže bolje od kamena, a na sreću nitko nije ozĺijeđen”, rekao je Kapetanić.

onofrio-10

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom dijelu Straduna, nakon što je projektiran javni vodovod 1438. godine.

Klesarske radove ovoga maloga remek djela izveo je kipar Pietro di Martino da Milano.

U srednjem vijeku fontana je imala i vjersko značenje, koristili su je samo kršćani. U neposrednoj blizini bila je i židovska fontana, koju su za opskrbu vodom koristili dubrovački Židovi, kasnije prenesena na Brsalje. Restaurirana je i ponovno postavljena na staro mjesto 3. veljače 1996. godine, tako da je izbjegla uništavanje i granatiranje tijekom opsade Dubrovnika, piše Dubrovački vjesnik.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.