Tunel Novi iznad Mostara gotov na ljeto 2024.

Prema riječima direktora JP Ceste Federacije BiH Ljube Pravdića, radovi na tunelu iznad Mostara dugom 900 metara trebali bi biti završeni do kraja ljeta iduće godine.

Radovi na prometnici koja će po svom završetku rasteretiti središte Mostara te će se naslanjati na brzu cestu Mostar – granica s Republikom Hrvatskom napreduju planiranom dinamikom, piše Večernji list BiH.

Riječ je o južnoj obilaznici Mostara, gdje su trenutačno u tijeku radovi na probijanju jednog od dužih tunela u BiH, čime će veći dio ove obilaznice biti završen.

Krediti i dokumentacija

Naime, predviđeni rok izvođenja radova na tunelu Novi su 24 mjeseca, dok je vrijednost ugovorenih radova 25,131.195,29 KM, a financira se iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nadzor nad izvođenjem radova u vrijednosti od 724.524 KM dodijeljen je skupini ponuđača u sastavu IGH d. o. o. Mostar, Integra d. o. o. Mostar i Divel d. o. o. Sarajevo. Izgradnja tunela Novi dio je aktivnosti u sklopu projekta “Južna obilaznica Mostara – LOT 1”, a koje obuhvaćaju radove na trasi od rotora Varda do ulaza u tunel Novi, dužine oko 1700 metara, uključujući i vijadukt Marijanovića Draga dužine 200 metara.

Kada je riječ o nastavku radova izgradnje ove prometnice do spoja s M-17, Pravdić je objasnio da se ne može točno procijeniti kada će početi s obzirom na to da je riječ o vrlo kompleksnom projektu u tehničkom smislu i značajnoj investiciji u financijskom smislu. Naime, uz izgradnju tunela Novi, da bi ova prometnica bila potpuna, u planu je izgradnja još jednog manjeg tunela i vijadukta, a kako bi se obilaznica spojila s magistralom M-17, potrebno je izgraditi i treću dionicu. Njezina je dužina 3,2 kilometra i ići će od vijadukta Rodoč do čvorišta magistralne ceste.

Za kompletnu dionicu od izlaza iz tunela Novi do spoja na M-17 je, kaže Pravdić, pribavljena urbanistička suglasnost te je u tijeku priprema dokumentacije, identifikacija parcela za utvrđivanje javnog interesa i provođenje postupka eksproprijacije. On ističe kako će se građevinske dozvole, na temelju kojih se izvode radovi, pribavljati po fazama u skladu s osiguranim sredstvima i dinamikom eksproprijacije.

Izgradnja trase i objekata

Pravdić je naveo i kako očekuje da će radovi na dionici od izlaza iz tunela Novi do čvora Bulevar biti okončani u sljedeće 2-3 godine, što ovisi o brzini postupka eksproprijacije.

Realizacijom ove faze izvršit će se spajanje izgrađenog dijela južne obilaznice Mostara s obnovljenom dionicom lokalne ceste, čime se izgrađeni dio može pustiti u promet, objasnio je direktor JP Ceste Federacije BiH.

Dodao je da ova faza obuhvaća izgradnju trase i objekata u ukupnoj dužini od oko tri kilometra, a dio sredstava za njih osigurat će se proračunom FBiH za ovu godinu. Druga faza radova od čvora Bulevar do spoja na M-17, koja obuhvaća izgradnju trase i objekata u ukupnoj dužini od oko dva kilometra, radit će se kada se za nju osiguraju sredstva.

Inače, prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, u dužini od 6,7 kilometara, završen je krajem 2019. godine, a za završetak kompletnog projekta potrebno je završiti još 8,2 kilometra na zahtjevnoj trasi. Kako je ranije izjavio ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić, izgradnja južne obilaznice Mostara projekt je star više od 20 godina, a njegovim skorim završetkom središte Mostara bit će prometno rasterećeno, piše Večernji list BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: Hering)

4 komentara

  • Znaju oni dobro sta rade. Zavrsit ce dio koji ide preko drzavnog zemljista, zavrsiti dva tunela i dva vijadukta i kad dodje do privatnih parcela koje treba otkupiti ili sto se vole geometri izjasniti sa eksproprijacijom, onda ce stati i reci ce da vlasnici traze previse. Onda ce to stajati deset godina ko ona rupa na uzaricima preko puta groblja. I onda novi krediti i podjela para sa vlasnicima po metodi lijanovica poticaja. I dok je zavrse, mi ostarili i ne mozemo ni voziti vise

  • Ne treba graditi cesta, treba sve vratiti u prvobitno stanje.
    Sta ce nam cesta kad ne mogu voziti 70- 80 i sad stoji 50 ko 45.
    Kamera na svakom koraku. Samo gledaju kako kazniti nekoga.
    Jesu li ti strucnjaci ikada upalili auto i sami vozili po propisu koji su postavili.
    Najbolji su kad stave dozvoljena 30 taman za stajati na mjestu…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.