Tržište smartphonea je u fazi oporavka, osim u Europi

Globalno tržište pametnih telefona poraslo je 5 posto na godišnjoj razini u listopadu nakon kontrakcije od 27 mjeseci, objavio je Counterpoint Research.

Globalna prodaja pametnih telefona porasla je u listopadu nakon 27-mjesečnog pada, pokazali su podaci Counterpoint Researcha. Prodajne transakcije porasle su pet posto na godišnjoj razini u listopadu, piše u izvješću.

Rast su predvodila tržišta u razvoju s kontinuiranim oporavkom na Bliskom istoku i u Africi, Huaweijev povratak u Kinu i početak blagdanske sezone u Indiji, rekla je istraživačka tvrtka. Na razvijenim tržištima s relativno većom zasićenošću pametnim telefonima došlo je do sporijeg oporavka, dodaje se.

Huawei je u trećem tromjesečju zabilježio najbrži rast među proizvođačima pametnih telefona u Kini nakon što je tvrtka u rujnu objavila svoj pametni telefon Mate 60 Pro koji je izazvao veliki interes potrošača zbog njegova naprednog čipa.

Listopad je također zabilježio najveću mjesečnu prodaju pametnih telefona od siječnja 2022., navodi se u izvješću. Lansiranje Appleove serije iPhone 15 krajem rujna također je pomoglo povećanju prodaje pametnih telefona.

U usporedbi s prošlom godinom, lansiranje je odgođeno za tjedan dana što znači da se puni učinak prodaje novog iPhonea osjetio u listopadu, kažu u Counterpoint Researchu.

Na globalnu prodaju pametnih telefona utjecali su nedostatak komponenti, gomilanje zaliha i duži ciklusi zamjene, izvještava CNBC.

Ovi problemi uskladili su se s neizvjesnim makroekonomskim okruženjem i kao rezultat toga, globalna prodaja pametnih telefona opada više od 2 godine, rekla je istraživačka tvrtka.

Tvrtka za tehnološka istraživanja Canalys prošlog je mjeseca rekla da pad globalne prodaje pametnih telefona usporava s padom isporuka u trećem kvartalu za samo 1 posto u usporedbi s padom od 10 posto zabilježenim u prethodnom kvartalu.

Rastuća potražnja za svježom ponudom na tržištima u razvoju gura robne marke i kanale naprijed, sukladno s dolaskom blagdana, rekao je Sanyam Chaurasia, viši analitičar u Canalysu.

Južnokorejski Samsung nastavio je voditi globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu, s 20 posto udjela u ukupnoj prodaji pametnih telefona, prema podacima Counterpoint Researcha. Apple je završio drugi sa 16 posto tržišnog udjela, a slijede ga kineski brendovi Xiaomi s 12 posto, Oppo sa 10 posto i Vivo sa 8 posto.

Counterpoint Research očekuje daljnji rast globalnog tržišta pametnih telefona u četvrtom kvartalu.

Nakon snažnog rasta u listopadu, očekujemo da će tržište također rasti na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju 2023., postavljajući tržište na put postupnog oporavka u nadolazećim tromjesečjima, rekla je istraživačka tvrtka.

Situacija je nešto drugačija u Europi. Prema izvješću, u Europi je u trećem tromjesečju 2023. zabilježen pad isporuke pametnih telefona od 11 posto, u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je zapadna Europa pala za osam posto, a istočna Europa doživjela je još veći pad – od 15 posto zbog stalnih gospodarskih i geopolitičkih izazova.

Podaci za Europu

Samsung je pao 15 posto na godišnjoj razini i dosegao najnižu isporuku u trećem kvartalu od 2011. Pad je ublažen lansiranjem njegovih novih sklopivih uređaja, koji su naišli na dobar prijem u Europi.

Apple je dosegao svoj najveći udio u trećem tromjesečju od 24 posto unatoč padu od tri posto na godišnjoj razini i najnižim isporukama u trećem kvartalu od 2014.

Xiaomi je u trećem tromjesečju 2023. pao za 13 posto, ali je ostao vodeći igrač u istočnoj Europi, osvojivši 35 posto tržišta. Brend se također suočava s negativnim reakcijama na nekim zapadnoeuropskim tržištima (poput Finske) zbog kontinuirane prisutnosti na ruskom tržištu.

HONOR je bio jedini brend među prvih pet koji je rastao na godišnjoj razini i ušao u prvih pet, približavajući se razinama prije odvajanja od Huaweija. Brend će vjerojatno preuzeti tržišni udio od drugih kineskih proizvođača kao što je OPOO.

Transsion brendovi TECNO i Infinix porasli su u regiji, i to 192 posto, odnosno 518 posto, pri čemu je Rusija primarno tržište za oba. U nadolazećim će se kvartalima konkurencija među kineskim proizvođačima originalne opreme intenzivirati iako paralelni uvoz održava tržište za Samsung i Apple, piše tportal.

Neizvjesnosti OPPO-a u regiji odrazile su se na njegove isporuke, koje su pale 23 posto na godišnjoj razini. Međutim, istočna Europa ograničila je regionalni pad brenda s rastom od 27 posto. U nadolazećim kvartalima brend će se vjerojatno suočiti s više problema u zapadnoj Europi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.