Trump ukinuo poseban status Hong Kongu

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim će se nametnuti sankcije kineskim osobama i entitetima koji su uključeni u postupke “uklanjanja autonomije Hong Konga”.

Također je potpisao uredbu kojom okončava specijalni tretman za Hong Kong nakon što je Kina donijela novi kontroverzni zakon o sigurnosti, javlja BBC.

Hong Kong će se sada tretirati jednako kao i kontinentalna Kina, rekao je Trump.

Osim toga, potpisao je i zakon kojim se nameću sankcije kineskim dužnosnicima koji krše prava u Hong Kongu, a Kina je rekla da će reagirati.

Hong Kong je do sada uživao jedinstvenu slobodu koja nije viđena u Kini, ali mnogi građani strahuju da će novi sigurnosni zakon koji je nametnuo Peking to narušiti.

Trump je rekao da će njegova izvršna naredba okončati preferencijalni tretman za Hong Kong.

Nema posebnih povlastica, nema posebnog ekonomskog tretmana i izvoza posebnih tehnologija, kaže Trump koji je još u svibnju prvi put najavio takav potez.

Novinarima je također rekao da je potpisao Zakon o autonomiji Hong Konga koji je Kongres početkom ovoga tjedna jednoglasno usvojio.

Ovaj zakon daje mojoj administraciji snažne nove alate za odgovorno poslovanje pojedinaca i entiteta uključenih u gašenje slobode Hong Konga, rekao je Trump na konferenciji za novinare dodavši kako ne planira o tome razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

Osim toga, novinarima je rekao da Kinu smatra u potpunosti odgovornom za prikrivanje virusa. Važno je podsjetiti da je Trumpova administracija pod nadzorom zbog svog odgovora na pandemiju – naime, SAD ima 3,4 milijuna zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše na svijetu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju osudilo najnovije poteze SAD-a, pozivajući Washington da se prestane miješati u kineske unutarnje poslove.

Kina će poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitila svoje legitimne interese, stoji u priopćenju.

Uskraćivanje posebnog statusa Hong Kongu znači da će tvrtke sa sjedištem u Hong Kongu morati preispitati što to znači za njihovo poslovanje.

Naime, Hong Kong je centar za ponovni izvoz, što znači da roba koja ide preko Hong Konga u SAD, ali je stigla iz druge države (npr. Kine), izbjegava carine koje je SAD nametnuo toj državi (u ovom hipotetskom slučaju – Kini).

Sada kada Hong Kong više nema poseban status, kineske kompanije u kontinentalnoj Kini možda će potražiti drugu lokaciju za izvoz robe, a luke i logističke tvrtke mogle bi imati velike gubitke.

(Hina)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.