Kožul pitao Cikotića što se dogodilo s ubijenim Hrvatima u Bugojnu, on odgovorio da ih je štitila Armija BiH

Članovi Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministra BiH pri Parlamentarnoj skupštini BiH razmatraju u srijedu na sjednici prijedlog za imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH (Stranka demokratske akcije – SDA).

Odluku o njegovom imenovanju prethodno je potpisao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD), a članovima Povjerenstva dostavljene su i provjere koje su za Cikotića tražene iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Kako je pojasnio predsjedatelj Povjerenstva Halid Genjac (SDA) sjednici je nazočio dovoljan broj članova Povjerenstva njih devet, a povjerenstvo odlučuje većinom glasova.

Članovi Povjerenstva su postavljali pitanja Cikotiću koji je također nazočio sjednici.

Član Povjerenstva Predrag Kožul iz Hrvatske demokratske zajednice, stranke koja Cikotiću stavlja na teret protjerivanje Hrvata iz Bugojna u Domovinskom ratu zatražio je od njega odgovore ima li saznanja što se dogodilo s ubijenima jer su pronađeni posmrtni ostaci tri ubijena, a ne i 20 ostalih.

Uz konstataciju da je za Hrvate to pitanje svih pitanja, Kožul je zatražio odgovore i o tome je li vođen sudski postupak protiv Cikotića u vezi s tim, ali Cikotić je kazao da je Armija RBiH štitila Hrvate tog kraja te da je tražen prekid djelovanja između Armije RBiH i HVO-a.

Armiju RBiH ne možete smatrati odgovornom za protjerivanje, završen je drugostupanjski sudski postupak u tom slučaju koji je pokazao da nije bilo nikakve veze s tretmanom zarobljenih niti nestankom skupine od 23 osobe, kazao je Cikotić.

Također kazao je da nema saznanja da je protiv njega vođen bilo kakav sudski postupak osim što je bio svjedok u dva suđenja jednom u Haagu i drugom u Sarajevu.

Cikotić je naglasio da je poslije povratka iz Sjedinjenih Američkih Država tražio pokretanje istrage protiv njega i da ga se tretira u skladu s rezultatima istrage te napomenuo da se stavio na raspolaganje da odgovori o svemu.

Nakon tog odgovora uslijedila je stanka u zasjedanju jer u tom trenutku nije bilo kvoruma, a nakon nekoliko minuta je nastavljena postavljanjem pitanja Cikotiću.

(Fena)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.