Trump traži i od Kine da istražuje Bidene

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da želi da Ukrajina i Kina istraže političkog suparnika, demokrata Joea Bidena i njegova sina, otvoreno zatraživši ono zbog čega su demokrati u Kongresu pokrenuli istragu za njegovim opozivom.

Trumpovi raniji pokušaji da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pokrene istragu o Bidenu i njegovu sinu Hunteru zabilježeni su u zapisniku telefonskog poziva od 25. srpnja koji je objavila Bijela kuća, kao i u prijavi zviždača u kojoj se tvrdi da je Trump htio stvoriti pritisak na ukrajinskog čelnika uskraćivanjem američke financijske pomoći.

Preporučujem im da započnu istragu o Bidenima, odgovorio je Trump na pitanje o tome što želi od Zelenskija.

Dodao je i kako vjeruje da istragu o obitelji vjerojatnog demokratskog predsjedničkog kandidata na izborima iduće godine treba otvoriti i Kina zbog poslovanja Huntera Bidena u toj azijskoj državi, no nije otkrio na što konkretno misli.

Usput, i Kina bi trebala započeti istragu o Bidenima. Jer ono što se dogodilo ondje je jednako loše kao u Ukrajini, kazao je američki predsjednik prije puta na Floridu.

Bivši američki izaslanik u Ukrajini Kurt Volker postao je prvi svjedok koji je svjedočio pred Kongresom u istrazi za Trumpov opoziv, piše BBC.

Volker je spomenut u žalbi anonimnog zviždača, a u Kongresu će svjedočiti pred odborima Zastupničkog doma za nadzor, obavještajna i inozemna pitanja.

Ostavku je dao prošli tjedan nakon objave žalbe u kojoj se opisuje da je pokušao “umanjiti štetu” od Trumpovog zahtjeva Zelenskiju.

Američki predsjednik od ukrajinskog kolege je tražio da istraži Bidena i njegova sina Huntera koji je, u vrijeme dok mu je otac bio potpredsjednik u vladi Baracka Obame, radio u upravi ukrajinske energetske kompanije.

Demokrati su zbog toga optužili Trumpa da stvara pritisak na Ukrajinu, ranjivog američkog saveznika, radi vlastite političke koristi.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi zbog toga je prošli tjedan najavila službenu istragu za opoziv.

Trump je jučer rekao da je djelovao primjereno, a Bidena i njegova sina je nazvao “hladnokrvnima i nečasnima”. Predsjednik ih je ponovno optužio za nezakonitosti, ali nije iznio dokaze.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.