Trump odobrio ulazak Crne Gore u NATO

Predsjednik SAD Donald Trump potpisao je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je okončana procedura njegove ratifikacije u SAD. Bijela kuća još nije službeno objavila priopćenje o potpisivanju protokola.

Američki Senat prethodno je ratificirao protokol ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ‘ZA’, dok su samo dvojica senatora, Rend Paul i Michael Lee, bili protiv.

Senatori su poslije davanja zelenog svjetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokraciju i neovisnost Crne Gore, prenosi B92.

Također su naveli da crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu sigurnost i poslati snažnu poruku Rusiji ‘koja pokušava okupirati susjede i mijenjati međunarodni poredak’.

Nakon što je predsjednik stavio potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Nizozemska i Španjolska. Crnogorski dužnosnici očekuju da Crna Gora bude punopravna članica NATO-a već na summitu krajem svibnja u Briselu.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.