Tropske vrućine u BiH povećale prodaju klima uređaja u trgovinama

Tropske temperature koje su posljednjih dana zapljusnule BiH, ali i regiju donijele su veću potražnju za klima-uređajima, bez kojih se, kako ističu prodavači, teško može normalno funkcionirati.

Tako se u trgovinama, gdje se inače prosječno prodaju jedan ili dva uređaja dnevno, sad prodaje i po 10 njih. Da je povećanja potražnja, potvrdili su nam i u jednom hercegovačkom servisu, piše Večernji list BiH.

Povećana prodaja

Radimo isključivo Fujitsu uređaje, japanski brend koji je malo skuplji od onih kineskih. No, unatoč cijenama, potražnja je znatno povećana u odnosu na prethodne mjesece. Svi znamo koliko vruće može biti u Hercegovini i da je gotovo nemoguće normalno funkcionirati bez klime, kaže nam jedan od djelatnika tvrtke koja se bavi prodajom klima.

Istaknuo je i koje su najtraženije.

Ljudi kod nas najčešće traže klime i koje mogu grijati. Najveća nam je prodaja, osim tijekom ljeta, u rujnu i listopadu kad nam se stvaraju velike gužve i kad je riječ o montaži. Već sad se na montiranje klime čeka oko sedam dana, priča nam u razgovoru, navodeći cijene i najtraženije modele.

Najpovoljnija klima koja je u našoj ponudi je 890 KM, dok je najtraženija koja stoji 1100 KM, koja ima mogućnost hlađenja i grijanja, objasnio je.

No, osim u Hercegovini, gdje je poznato da su ljeta ‘paklena’, i u drugim dijelovima BiH vlada veliko zanimanje za kupnju ovih uređaja. I u jednoj banjolučkoj trgovini za Nezavisne novine su kazali da je posljednjih 10-ak dana potražnja znatno povećana.

Prodaja klima-uređaja je dobra otkako se vrijeme proljepšalo. Moglo bi se reći da je, u odnosu na prethodnu godinu, mnogo bolja, rekli su u trgovini i dodali da su cijene klima-uređaja 560 KM – 1400 KM.

Temperatura hlađenja

No, s druge strane, ono na što svakako treba obratiti pozornost je temperatura hlađenja koja nikako ne smije biti ekstremno drukčija od one vani. A preporuka je da razlika u temperaturi ne bude veća od pet do osam stupnjeva jer nekontrolirano rashlađivanje prostorija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Kakva klima.Treba neki ventilator iz kraja 80ti i kad sunce zadje sjedneš u golfa 2 i uživaš.IMa ventilator kod jednog čovjeka na vran planini radio svega 2 sata i traži za njega 10e

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.