Tri strane u BiH nadomak dogovoru o koordinaciji i SSP-u – Jabuka.tv

Tri strane u BiH nadomak dogovoru o koordinaciji i SSP-u

U sjeni susreta s veleposlanicima Europske unije i posebnim izaslanikom EU za BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom, članovi Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH ‘peglali’ su na dva odvojena sastanka pojedinosti o pitanju tradicionalne trgovine na kojoj inzistira Zagreb, ali i Bruxelles, te o pitanju Mehanizma koordinacije. Ova dva dokumenta ključna su kako bi BiH bila u stanju ispuniti uvjete za podnošenje kredibilnog zahtjeva za članstvo u Uniji, te kasnije otvoriti pregovore ako se s time usuglasi svih 28 zemalja članica, doznaje portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Puno energije

Na sastanku posvećenom prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sudjelovala su trojica članova državnog vrha, Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, te predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i potpredsjednici Vijeća ministara, ministar financija Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, s obzirom na to da su oko ‘ustupaka’ prema EU protivljenje izražavali srpski i bošnjački predstavnici. Istodobno, na drugome sastanku o Mehanizmu koordinacije nije bilo srpskih dužnosnika, s obzirom na to da je problem vezan uz protivljenje bošnjačke strane o ulozi županija, odnosno donošenja odluka konsenzusom. Dopredsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda tvrdi kako se realnije sagledava na prijepore, očekuje dogovor, ali tvrdi da još sve nije usuglašeno. Najprije oko tradicionalne trgovine. “Nismo stvari doveli do kraja, ali su dogovorena polazišta. Prije svega, mi moramo imati otvorenu komunikaciju s Europskom komisijom s kojom često i nije bilo komunikacije. Treba jasno reći kako se ne radi o sporazumu s Hrvatskom, kako se tumači, nego s cijelim EU. Sada treba puno energije kako bi se novi pristup ugradio i proveo. Dogovoreno je isto tako da ćemo predsjedatelj Zvizdić, kolega Šarović i ja s ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom obaviti te prve razgovore s Federicom Mogherini i Johannesom Hahnom. Moramo biti u stanju donositi funkcionalne odluke, ali isto tako primati i stečevinu EU. Predstoji nam ogroman posao i 5000 upitnika”, rekao je Bevanda.

Najvažniji partneri

Po njegovim riječima, europsko tržište je za BiH najvažnije jer se za njega veže 70 posto vanjskotrgovinske razmjene. Kraj godine rok je za prilagodbu SSP-a koji je EU ranije postavio BiH uz prijetnju uskraćivanjem trgovinskih povlastica ako on ne bude ispoštovan do kraja.

(Večernji list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.