Tri načina da pomognete bebi kada ima grčeve

Grčevi su noćna mora svakog roditelja.

Umjesto umiljate bebe, koja sretno spava u krevetiću (kako si zamišljamo), u kući vladaju plač i histerija roditelja.

Procjenjuje se da čak 40% beba imaju grčeve, koji obično počinju u 3. tjednu a završavaju u 4. mjesecu života.

Ali tu nema pravila – neke bebe imaju grčeve već u rodilištu, koji ponekad traju dok dijete ne navrši 6 mjeseci, piše Alternativa za vas.com.

Nažalost, klasična medicina ne nudi odgovor na pitanje što su grčevi i kako ih liječiti.

Grčevi ne označavaju bolest, nego simptom. Uzrok grčeva još uvijek nije poznat, ali postoji nekoliko teorija o tome, što bi ih moglo uzrokovati.

Alternativna i klasična medicina ističu sljedeće moguće uzroke grčeva:

– alergija ili osjetljivost na neku namirnicu iz majčinog jelovnika
– nezreli probavni i živčani sustav djeteta
– plinovi
– GERB (gastroezofagealna refluksna bolest)
– progutani zrak tokom hranjenja ili plaća
– emocionalni stres bebe nakon poroda
– nervoznost roditelja, koja se prenosi na bebu

Trenutno u svijetu prevladavaju teorije o GERB-u i nezrelosti probavnog i živčanog sustava bebe, dok teorija o utjecaju majčine hrane na grčeve se smatra zastarjelom.

Kako izliječiti grčeve

Pedijatar će vam moći preporučiti samo sab-simplex kapi. Njihov aktivni sastojak je simetikon, koji dovodi do raspadanja pjene. Pretpostavlja se, da taj sastojak sprečava stvaranje plinova u crijevima.

Nažalost, proizvod se počeo prodavati bez ikakve znanstvene potvrde o njegovom djelovanju. Tri naknadna klinička istraživanja nisu pokazala efikasnost simetikona u sprečavanju grčeva.

Osim toga, proizvod sadrži cijeli niz drugih sastojaka poput konzervansa i umjetnih aroma, zbog čega se ne bi trebao davati bebama.

Jedini proizvod na tržištu protiv grčeva je dokazano neučinkovit? Što onda preostaje nesretnim roditeljima i plačućim bebama?

Najnovija istraživanja

Najnovija istraživanja ulijevaju nadu u srca roditelja. 3 prirodna načina mogu zaista pomoći u borbi sa grčevima – i to je znanstveno potvrđeno!

1. Probiotici

Najnovija metoda liječenja grčeva, koja najviše obećava, su probiotici. Pronađeno je da bebe koje pate od grčeva imaju manjak probiotičkih bakterija u gastrointestinalnom traktu. Zbog toga primjena probiotika kod grčeva itekako ima smisla.

U 28-dnevnoj studiji, provedenoj na Univerzitetu Turn u Italiji, ispitivano je 90 beba sa grčevima. Polovici beba dnevno su davali nekoliko kapi probiotika Lactobacillus reuteri (100 milijuna bakterija), dok druga polovica je uzimala simetikon kapi.

Rezultati istraživanja su drastični: u prvoj grupi stanje beba se popravilo čak za 95%. Bebe su plakali samo 50 minuta dnevno, za usporedbu sa drugom grupom, u kojoj su bebe plakali 2,5 sata i više.

Proizvod, koji je korišten u ovom istraživanju, su probiotičke bakterije (Lactobacillus reuteri) od BioGaia. Pretpostavlja se da i druge vrste probiotičkih bakterija mogu biti efikasne kod grčeva. Istraživanja se nastavljaju.

2. Gripe water (vodica protiv grčeva)

komoračGripe water, ili vodica protiv grčeva, je proizvod napravljen prema starinskim receptima naših baka. Vodica sadrži ekstrakte kamilice, komorača, matičnjaka i nekih drugih biljaka za smirenje i poboljšanje probave. Do nedavno se smatralo da je djelotvornost ovih biljaka praznovjerje.

Ipak, nova istraživanja pokazuju da oni stvarno djeluju.

U prvom istraživanju koristila se mješavina kamilice, komorača i matičnjaka, koja je smanjila vrijeme plakanja beba za 50%. Rezultat djelovanja biljaka je trajao još dva tjedna nakon prekida terapije.

U drugoj studiji, bebama su davali 0.1% emulziju ulja komorača 4 puta dnevno. Emulzija je smanjila grčeve čak za 65%. Tokom prvog i drugog istraživanja nisu zabilježene nikakve nuspojave.

Najpopularniji proizvodi u svijetu protiv grčeva su Mommy’s Bliss i ColicCalm. Ako ih ne možete nabaviti, pomoči će i običan čaj od komorača za bebe (najbolji je od ekološki uzgojenog bilja, bez dodataka sladila).

Napomena: kod odabira vodice protiv grčeva izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol i sodu bikarbonu.

3. Homeopatski lijekovi

Homeopatija se pokazala posebno učinkovitom u liječenju dječjih tegoba. Homeopatija nudi cijeli niz pripravaka za grčeve, kao što su Chamomilla, Colocynthis, Dioscorea, Magnesium muriatica i Magnesium phosphorica.

Pripravak određuje iskusni homeopat na osnovi simptoma, koje ima beba. Najpopularniji pripravci protiv grčeva su Colycinthis and Chamomilla.

Što kaže ayurveda?

Ayurveda smatra grčeve poremećajem Vata doše. Zbog toga preporučuje se masirati trbuščić bebe, koja ima grčeve, sa sezamovim uljem, koje je dobro za Vata došu.

Druge biljke za smanjenje vata-tegoba: anis, cimet, kumin, komorač, đumbir.

Rezultati nekih pripravaka se vide odmah, dok drugima je potrebno nekoliko tjedana, da počnu djelovati. Budite uporni i ne odustajte – grčevi se mogu liječiti!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.