Treći je ponedjeljak u siječnju: Znate li zašto je najdepresivniji?

Treći ponedjeljak u siječnju smatra se najdepresivnijim danom u godini.

Ovu teoriju uspostavio je velški psiholog Cliff Arnall koji je u obzir uzeo niz faktora, poput vremena, motivacije, dugova…

Arnallova formula glasi: [W + (D – d)] x TQ / M x Na. W označava vrijeme, D dugove, d mjesečnu plaću, T vrijeme od Božića, Q vrijeme u kojem smo odustali od novogodišnjih odluka, M razinu motivacije, a Na osjećaj da trebamo poduzeti neke korake.

Naravno, njegova formula nema nikakvo znanstveno uporište, a kako inače nazivaju ovaj dan “Plavi ponedjeljak”, zapravo je ideja jedne marketinške kompanije za koju je došao do ove računice.

Prvo su me pitali da dođem do dana za koji mislim da je najbolji za rezerviranje ljetnog odmora. Kad sam počeo razmišljati o motivima za bukiranje praznika, prisjećajući se onoga što su mi tisuće ljudi govorile tijekom posla ili radionica, ovi faktori upućivali su na to da je treći ponedjeljak u siječnju posebno depresivan, objasnio je za The Daily Telegraph 2013.

Naravno, njegova formula nema nikakvo znanstveno uporište, pa niz stručnjaka i psihologa upozorava da je ove varijable nemoguće izmjeriti, iako bi se vrlo vjerojatno mnogi složili da ponedjeljak, ali i siječanj, nisu najidealniji dan niti mjesec.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.