Trebaju li Mostarci nastaviti puniti proračun?

”Mostar ove jeseni mora izaći iz agonije i političkog jednoumlja ili dvoumlja koje je na sceni i svi relevantni sufionici razgovora o rješenju pitanja održavanja izbora u Mostaru, moraju u kontinuitetu raditi do iznalaska rješenja”, priopćilo je Predsjedništvo Mostarskog kruga.

Kako je propćeno, Mostarski krug pozdravlja inicijativu predstavnika američkog i britanskog veleposlanstva u BiH za iznalaženje rješenja za grad Mostar, posebno ishod prvih razgovora u kojem je uz prisustvo najodgovornijih političkih aktera definitivno odbačena opcija bilo kakve podjele Mostara.

”Smatramo kako treba nastaviti ove razgovore uz uključivanje svih relevantnih političkih stranaka i uz budno prisustvo nevladinog sektora kako bi i Mostarcima bilo omogućeno osnovno demokratsko pravo da ove jeseni biraju svoju lokalnu vlast’, navodi se u priopćenju koje potpisuje Alija Behram, prenosi Bljesak.info.

Mostarski Krug pozvao je građane Mostara i sve organizacije civilnog društva da ”energično podignu glas i da se usprotive svojevrsnoj političkoj uroti protiv grada i građana a čiji je jedini sadržaj i smisao da se po svaku cijenu očuva neprirodan status quo podjela i skupih paralelizama u gradu koji sve više propada i tone u beznađu dok investitori u širokom luku zaobilaze ovo mjesto”.

”Više od pet godina je prošlo od presude Ustavnog suda a neodgovorni političari su to vrijeme potrošili bez iskrene namjere da se nađe rješenje i Mostarcima omogući da izađu na izbore. Mostarci moraju svim demokratskim sredstvima stvoriti ambijent da oni koji godinama vladaju Mostarom bez izbornog legitimiteta shvate da ne mogu građanima uskraćivati temeljna prava i istovremeno tražiti od građana da ispunjavaju sve svoje obveze i pune proračun, koji političari troše bez kontrole Gradskog vijeća i javnosti”, navodi se.

U priopćenju su pozvani predstavnici međunarodne zajednice, OHR i veleposlanice zemalja članica PIC-a, da nastave aktivnosti ka postizanju dogovora o raspletu političke krize u Mostaru, te razmisle i o drugim mehanizmima koje u skladu s Daytonskim sporazumom imaju na raspolaganju.

Komentiraj: