Trbuhom za kruhom otišao u Njemačku pa se razočarao: “Evo zašto sam odustao”

Vid Banić, školovani drvodjeljni tehničar iz Virovitice, poput mnogih je iz Hrvatske trbuhom za kruhom otišao u inozemstvo, točnije u Njemačku. No, kako piše Virovitički list, tamo nije pronašao ‘obećanu zemlju’ već je otkrio da je i tamo sreća usko vezana u primanja.

– U inozemstvu ovisi koji posao radite, jeste li sami ili imate obitelj. Sve to utječe hoćete li s poslom vani biti zadovoljni ili će vam on biti razočaranje, kao što je meni, rekao je Banić.

Virovitičanin je četiri mjeseca kao dostavljač paketa radio u njemačkim gradovima Hannoveru i Karlsruheu. Do posla je došao putem jedne agencije koja služi kao hrvatski posrednik između domaće radne snage i njemačkih tvrtki.

– U prosjeku sam imao oko 200 do 250 paketa i radio oko 16 sati dnevno, rekao je Banić.

Kombi za dostavu je vozio sam, komunicirao je s klijentima na njemačkom, a mobitel mu je bio uključen 24 sata na dan. Zajedno s kolegama radnicima živio je u trosobnom stanu. Svaki od šestorice plaćao je po 200 eura mjesečno za smještaj. Samome, dostajalo je za životne potrebe.

Međutim, kada je poželio da s njim dođu živjeti supruga i dvoje male djece izračunao je da mu plaća koju zarađuje kao dostavljač paketa neće biti dovoljna za život.

– Stanarina je u Njemačkoj jako skupa, za nas četvero trebalo bi nam oko tisuću eura samo za stanarinu s režijama, a moja se plaća u najboljem slučaju kreće do 1400 eura. Supruga, koja u (Hrvatskoj) ima stalan posao, budući da je majka dvoje djece koja još ne idu u školu, u Njemačkoj može raditi samo na pola radnog vremena, odnosno najviše četiri sata. Živjeti samo od moje plaće, ne bi nam bilo dovoljno, objašnjava Banić.

Obitelj Banić je stoga odlučila svoj život nastaviti u Hrvatskoj. I nisu bili jedini. S Vidom se u Hrvatsku vratilo i dvadesetak drugih kolega, mahom obiteljskih poznanika.

Po povratku zaposlio se u tvrtki Brana d.o.o. gdje je nekoliko mjeseci radio kao sezonski radnik u plastenicima. Nedavno je ondje dobio i stalan posao.

– Ovo mi je dobar posao i ne mogu opisati koje mi je olakšanje sad kad znam da je stalan. Ako moram birati između obitelji i posla, uvijek ću odabrati samo onu varijantu koja nam omogućuje da ostanemo zajedno, zaključuje Banić.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • Ljudski um je najčudnija stvar na svijetu. Zato jer može od pakla napraviti raj a od raja pakao. Vi sami birate šta ćete napraviti od to dvoje, a ne vaša okolina

 • Za informaciju- u Njemačkoj se ne može zakonski raditi 16h. Dalje što bi joj falilo da radi pola vremena. To je 450€. Još na dvoje djece 2×190€=380€. Samo na djecu dobiva vise nego je ovdje nečija plaća. Tamo se čak više isplati raditi tko ima obitelj nego samac. U ovim gradovima je jeftinija stanarina. Toliko su u Stuttgartu, Frankfurtu i Münchenu.

 • Te hrvatske agencije ili bilo koje druge koje su posrednik ti bila pri zapošljavanju treba izbjegavati her se događa da uopće ne uplaćuju obveze pa nemaš ni malo mirovinskog staža.
  A deuchland ti je ostalo rekao.

  • Evo i tebi savjet. Nauči Njem jezik, malo prosurfaj internetom, prikupi informacije pa se i ti pravi pametan/tna!!! Za razliku od nas tamo su osjetljivi na obitelji sa niskim primanjima. Prema dohotku se gledaju razna plaćanja pa tako i vrtić. U nekim mjestima je i besplatan. Kad bih navela sve pogodnosti koje Njem pruža ljudi bi se pakovali čitajući. Mit freundlichen Grüssen

 • Sve je istina.Davno je Njemačka bila zemlja obećanja i blagostanja. Danas su to Norveška, Austrija ili Švica, pa i švabe iđu kod njih radit već desetak godina.Triba li šta dodat na tu činjenicu.

 • Ja se ne vracam…
  Od svog rada mogu uzdrzavati i skolovati cetvero djece sama.
  Nitko me nije upitao za skolu.
  Zamislite tek da radim u struci.
  Nje stvar zarade,standarda,nego navika koje covjek donese sa sobom.
  Ili sto bi nasi stari rekli,treba znat upravit…

 • Meni gazda isplati 200 sati mjesečno ,štojer klasa sam 3, zaradim kao vozač miksera 2200 do 2270€ mjesečno.Prekovremene sate koristim u zimskom periodu i dobivam plaću a ne radim.Stan me košta 550€ 50 kvadrata

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.