Travanj bi u BiH mogao biti najtopliji u posljednjih 140 godina

”Klimatološki gledano, ovogodišnji travanj mogao bi biti jedan od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja. Dosadašnji dio travnja na području Bosne i Hercegovine je topliji u dijelovima zemlje i za ekstremnih 9 stupnjeva Celzijevih od uobičajenih za ovaj dio godine.

Zbog toga je dosadašnji dio travnja topao kao nikad do sada, a ovako dugo neprekinut niz toplih dana od početka mjerenja, od 1880., nije zabilježen na ovim prostorima”, kazao je za NAP Nedim Sladić, student softverskog inženjeringa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu te zaljubljenik u meteorologiju i klimatologiju.

Prema njegovim najavama, u BiH bi iz Afrike uskoro mogao doći još jedan vrući val koji bi donio temperaturu i do 35 stupnjeva Celzijevih. Istaknuo je kako će od 11. travnja temperatura početi rasti u cijeloj BiH, u Zenici i Banja Luci i iznad 30 stupnjeva, prenosi Večernji list.

Proljetne brze promjene vremena jedva uspiju nakratko sniziti temperaturu zraka na prosječne vrijednosti, što je ekstrem po sebi. Prema aktualnom prognostičkom materijalu, u idućih 10-ak dana Sredozemlju prijeti vrlo vruć zrak iz Afrike.

Toplije vrijeme bit će najizraženije na Siciliji i u južnoj Italiji gdje će temperatura drastično porasti iznad prosječnih vrijednosti, ponegdje i za više od 15 stupnjeva Celzijevih. Osjetno će zatopliti na našem području, a viša temperatura će najizraženija biti u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.