Transparency International podnio tri kaznene prijave protiv Milorada Dodika

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je kaznene prijave Tužiteljstvu BiH, i okružnim tužiteljstvima u Banjoj Luci, Bijeljini i Trebinju, protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

To je učinjeno, kako se tvrdi, zbog izjava koje iznio u nastupima i na stranačkim skupovima u prethodnom razdoblju, a u kojima su iznesene prijetnje umirovljenicima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i drugim segmentima populacije, s ciljem utjecaja na birače i pridobivanja podrške na izborima, prenosi Klix.ba.

U izjavama gospodina Dodika s javnih skupova održanih u Ugljeviku, Banjoj Luci i Gackom, u razdoblju od 18. do 22. rujna postoje elementi kaznenih djela definiranih Kaznenim zakonikom RS, koja se odnose na prinudu, povredu ravnopravnosti građana, javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje, podmićivanje pri izborima i glasanju, te povreda slobode opredjeljenja birača.

Pored toga, član 151. Kaznenog zakona BiH, zabranjuje upotrebu sile, prijetnje, prinude, podmićivanja ili korištenje nečijeg teškog gospodarskog stanja kako bi se uticalo na birače, te je stoga TI BiH, osim okružnim tužiteljstvima koja su nadležna za kaznena djela počinjena u Banjaluci, Gacku i Ugljeviku, podnio prijavu i Tužiteljstvu BiH, kaže se iz TI BiH.

U priopćenju se ističe kako je Dodik, koristeći utjecaj koji ima kao predsjednik RS, na javnim skupovima u prethodnom razdoblju prijetio umirovljenicima kako će im biti oduzeta jednokratna pomoć ukoliko ne budu glasali za SNSD, te u isto vrijeme i konstatirao kako je pomoć i isplaćena kako bi umirovljenici mogli izaći na izbore i glasati za SNSD.

Nastavljajući ovu praksu, na otvaranju UKC RS je izjavio i kako zdravstveni radnici koji su iskazali podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS, neće dobiti najavljeno povećanje plate. Još jedna direktna prijetnja upućena je radnicima RiTE Gacko, na predizbornom skupu SNSD-a u ovom gradu, da će dobiti otkaz svi oni koji budu glasali za SDS i Vukotu Govedaricu, tvrdi Transparency International.

Osim kaznenih prijava, TI BiH je uputio i prijavu Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, zbog kršenja Izbornog zakona, po članku 7.3 točka 4., koji se odnosi na obećavanje novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobivanja podrške birača ili prijetnje pristašama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i neovisnih kandidata.

Uz sve upućene prijave, priloženi su i video snimci spornih izjava.

TI BiH poziva nadležne institucije da što prije postupe po prijavama zbog sve prisutnije prakse nositelja funkcija da koriste svoj utjecaj i prisustvo u javnosti da izravnim prijetnjama i obećanjem različitih vrsta koristi neprimjereno i nedopušteno utječu na volju birača i izvrše pritisak s ciljem utjecaja na izbore, zaključuje se u priopćenju Transparency Internationala u BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.