Tragovi koronavirusa pronađeni u uzorku otpadnih voda u Barceloni 2019. godine

Istraživači sa Sveučilišta u Barceloni tvrde da su u zamrznutom uzorku otpadnih voda u Barceloni, od 12. ožukla 2019. godine, pronašli koronavirus.

U priopćenju za javnost, podaci Sveuilišta u Barceloni su da je studija poslana u časopis za veliki utjecaj. Za ovu studiju istraživači su ispitivali uzorke dva velika uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Barceloni kako bi otkrili evoluciju virusa u gradu, piše Reuters.

S obzirom na to da se virus gubi u izmetu, istraživači kažu da se nadzor u kanalizaciji može smatrati osjetljivim alatom za praćenje širenja virusa.

Studije COVID-19 u kanalizacijskoj vodi su u tijeku širom svijeta. Istraživači iz Barcelone počeli su s analizom tjednih uzoraka od 13. travnja do 25. svibnja, a također su proučavali zamrznute arhivske uzorke iz prethodne godine, navodi se u članku.

Analiza je otkrila novi koronavirus, nazvan SARS-CoV-2, u kanalizaciji u Barceloni već 15. siječnja, 41 dana prije nego što je u Barceloni potvrđen prvi službeni slučaj. To je pokrenulo istraživače da se vrate još dalje, pa su testirali smrznute uzorke od siječnja 2018. do prosinca 2019. godine.

Svi su uzorci bili negativni s obzirom na prisustvo SARS-CoV-2 genoma, osim 12. ožujka 2019. godine, u kojima je nivo SARS-CoV-2 bio nizak, ali pozitivan, rekao je Albert Bosch, koordinator studije i predsjednik Španjolskog društva za virologiju, u priopćenju za javnost.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • ma natakarim i vas i koronu vise. okanite se naroda. ima bitnijih stvari, evo naprimjer Izbori. Jednom su svake 4 godine, pa dajte malo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.