Toyota prijeti: Snizite troškove ili selimo proizvodnju u Japan

Toyota je zaprijetila radnicima u tvornici u saveznoj državi Kentucky da smanje troškove ili će proizvodnju “preseliti” u Japan.

Toyota je prvu svoju tvornicu u SAD-u 1988. godine otvorila u gradu Georgetownu, a trenutno u njoj zapošljava 8,200 ljudi koji su prošle godine proizveli 500 tisuća vozila, od kojih najviše najprodavaniji model Camry.

Jeftinija proizvodnja u Japanu

Direktor tvornice poslao je radnicima video poruku u kojoj je malo ublažio početnu prijetnju i rekao da ne namjeravaju zatvoriti tvornicu, ali uz uvjet da se bitno smanje troškovi i učinkovitost.

U snimci je jasno poručeno da Toyota Camry može proizvoditi u Japanu, prevesti automobile u Kentucky i prodati ih uz veći profit od onog koji ostvaruju proizvodnjom u toj tvornici.

Toyota model Camry proizvodi i u tvornici u japanskom Tsutsumiju koja je bila prva u kojoj je uvedena nova proizvodna shema koja im je omogućila jeftiniju proizvodnju u Japanu.

Već su najavili da će investirati kako bi se novi proizvodni proces uveo i u američkoj tvornici u Kentuckyju.

Sindikat ili posao?

No, čini se da je poruka direktora potaknuta i nastojanjem da spriječi proces sindikalnog organiziranja u tvornici u Kentuckyju.

Profesor sa sveučilišta Berkeley kazao je da su tom porukom poslali poruku radnicima da ne biraju između toga hoće li ući u sindikat ili ne, nego između toga hoće li glasovati za sindikat ili izgubiti posao, prenosi Večernji list BiH.

Iz Toyote tvrde da pokušaj sindikalnog organiziranja radnika nema nikakve veze s porukom koju je poslao direktor.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.