Tornjak iz Širokog Brijega predstavlja BiH na europskom prvenstvu

Zrela petogodišnja ženka bosanskohercegovačkog-hrvatskog pastirskog psa tornjaka Lajka, vlasnika Mile Nogala iz širokobriješkog sela Uzarići, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na europskom prvenstvu pod nazivom European Dog Show (EDS) koje će se održati u ovu nedjelju u Bruxellesu.

Lajka je jedna od 13 tornjaka koje u Uzarićima zajedno uzgajaju Mile Nogalo i Mate Lovrić. Njih dvojica članovi su Kinološkog kluba Tornjak iz Posušja, a redovni su sudionici izložbe pasa koje organizira Kinološki savez Herceg-Bosne.

Pravo da predstavlja BiH na europskom prvenstvu Lajka je ostvarila u travnju na specijalki tornjaka u Kupresu gdje je osvojila titulu najljepše zrele ženke. Na EDS-u natjecat će se u skupini FCI2 zajedno s tornjacima te ostalim pasminama iz grupe pastirskih pasa.

”Za izložbu se aktivno pripremamo nekoliko dana prije, no tijekom cijele godine treba raditi sa psom i omogućiti mu što bolje i prirodnije uvjete za život. Svoje tornjake držim na velikom ograđenom posjedu gdje mogu uživati u prirodu, trčati i igrati se, a upravo ih takvo okruženje čini najboljima”, priča za portal Jabuka.tv ponosni vlasnik tornjaka Lajke 47-godišnji Mile Nogalo iz Uzarića.

Tornjak (Canus montanus, lat. pas planinac) planinski je pastirski pas čija je funkcija od jedanaestog stoljeća bila zaštita stada od pljačkaša i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed. Ime mu dolazi po riječi tor, ograđen prostor za ovce.

Međunarodni kinološki savez  tornjaka j provizorno priznala 2006. godine te se 2016-e nakon nužnog perioda u trajanju od 10 godina, očekuje i punovaljano priznanje pasmine. Službeni standard je prihvaćen i važeći je od 16. svibnja 2007. godine, a pasmina je zajednički priznata objema državama na kojima tornjak obitava s punim imenom tornjak bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas.

”Tornjaka preporučam svakome, jako je inteligentan i miroljubiv pas, voli djecu, a također je i dobar čuvar. Svi mi koji imamo tornjake reći ćemo vam da je to čista ljubav. Kada nakon posla dođete kući i odete do svojih tornjaka, to je pravi odmor za dušu i tijelo. Tko je jednom imao tornjaka, neće poželjeti drugu pasminu”, izjavio je u razgovoru za portal Jabuka.tv Mile Nogalo.

Zbog privatnih obveza vlasnik Nogalo neće moći ići u Bruxelles, no njegovu ženku tornjaka Lajku vodit će njegove kolege iz Kinološke udruge Tornjak iz Posušja.

Osim Lajke, na EDS-u natjecat će se još četiri tornjaka iz Kinološkog saveza Herceg-Bosne, a riječ je o vlasnicima Marinu Begiću iz Posušja, Miri Radošu iz Tomislavgrada, Anti Brajki iz Šujice te Perici Jukiću iz Žepča.

Veliki je ovo uspjeh vlasnika tornjaka koji će s autohtonom pasminom naših područja predstaviti BiH i značaj tornjaka za ove krajeve.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

Komentiraj: