Top 10 filmova koje svaka žena treba pogledati

Svijet je ispunjen pričama hrabrih i inspirativnih žena čija su postignuća oblikovala povijest i nadahnula generacije.

Kroz filmsko platno, mnoge od tih priča dolaze do života na način koji nas podsjeća na njihovu izuzetnu snagu, strast i ustrajnost. 

U nastavku vam donosimo 10 filmova koje biste trebali pogledati sa svojim prijateljicama, sestrama, mamom ili bakom upravo na Međunarodni dan žena.

“Erin Brockovich” (2000)

Film inspiriran istinitom pričom o borbi Erin Brockovich za pravdu protiv velike korporacije zbog zagađenja vode, ističući hrabrost i upornost jedne žene u suočavanju s moćnim interesima.

“Hidden Figures” (2016)

Ova biografska drama prati priču afroameričkih žena matematičarki koje su igrale ključnu ulogu u američkom svemirskom programu u 1960-ima, ističući njihov doprinos i istrajnost u borbi protiv rasizma i seksizma.

“Suffragette” (2015)

Film prati priču britanskih sufražetkinja koje su se borile za pravo glasa za žene. Ističe hrabrost i odlučnost žena koje su se suočavale s represijom kako bi ostvarile temeljno pravo na sudjelovanje u političkom procesu.

“Queen of Katwe” (2016)

Inspiriran stvarnim događajima, film prati priču o Phionu Mutesi, siromašnoj djevojci iz Ugande koja postaje šahovska prvakinja, ističući snagu volje i determinaciju u nadi za boljim životom.

“Diana” (2013)

Ovaj film prati posljednje godine života princeze Diane, jedne od najpoznatijih žena 20. stoljeća. Ističe njezinu humanitarnu misiju, suosjećajnost i utjecaj na svijet.

“A League of Their Own” (1992)

Ova sportska komedija prati priču žena koje su igrale bejzbol u ženskoj ligi tijekom Drugog svjetskog rata, ističući njihovu hrabrost i izdržljivost u suočavanju s predrasudama i izazovima tog vremena.

“Frida” (2002)

Salma Hayek tumači ulogu Frida Kahlo, meksičke umjetnice čija je umjetnost bila izraz njezine buntovne duše i unutarnjih borbi, ističući njezinu snagu i strast prema umjetnosti.

“Wild” (2014)

Baziran na istinitoj priči, film prati Cheryl Strayed, ženu koja je odlučila pješačiti više od 1000 milja kako bi pronašla samu sebe nakon teških životnih gubitaka, ističući njezinu hrabrost i odlučnost u suočavanju s vlastitim demonima.

“The Help” (2011)

Inspiriran istoimenim romanom, film prati priču afroameričkih žena koje rade kao pomoćnice u kućanstvu bijelih obitelji u američkom Jugu 1960-ih godina, ističući njihovu hrabrost i odlučnost u borbi protiv rasizma i nepravde.

“Little Women” (2019)

Adaptacija klasičnog romana Louise May Alcott prati priču četiri sestre koje odrastaju u Americi tijekom Građanskog rata. Film ističe sestrinsku ljubav, hrabrost i odlučnost svake od njih u borbi za svoje snove i neovisnost.

Ovi filmovi nude raznolike priče o inspirativnim ženama iz različitih područja i vremenskih razdoblja. Nadamo se da ćete uživati u njima i da će vam biti podsjetnik na to koliko su žene nevjerojatne i snažne.

(www.jabuka.tv | Foto: IMDb)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.