Tomislavgrad: Intenzivno se radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo

Generalni direktor Elektroprivrede HZHB mr.sc. Marinko Gilja sa svojim suradnicima danas je posjetio općinu Tomislavgrad i održao je radni sastanak s tamošnjim općinskim načelnikom Ivanom Vukadinom.

Dnevni red sastanka odnosio se na iskorištenje obnovljivih izvora energije u toj općini kao i projektima rekonstrukcije elektroenergetske mreže, priopćeno je iz Elektroprivrede HZHB.

Od puštanja u rad prve vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini prošlo je godinu dana, tako da je rad VE Mesihovina bio prva tema sastanka i njezin doprinos energeskome sustavu EPHZHB-a. U općini Tomislavgrad JP Elektroprivreda HZ HB intenzivno radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66MW i investicijske vrijednosti oko 90 mil. eura.

U tijeku su aktivnosti pripreme za izgradnju CHE Vrilo, izrada projektne i natječajne dokumentacije, ishođenje suglasnosti i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Taj bi se projekt trebao pustiti u pogon do kraja 2023. godine, a kamen-temeljac za izgradnju položen je u srpnju prošle godine, prenosi Vecernji.ba.

CHE Vrilo s vjetroelektranom Mesihovina i budućim vjetroelektranama u okruženju zapravo su temelj cjelovita projekta korištenja obnovljivih izvora energije.

Na sastanku je bio riječi o planiranim aktivnostima za nastavak rekonstrukcije niskonaponske mreže na području općine Tomislavgrad u idućem razdoblju. Naglašena je važnost nastavka odlične suradnje između općine Tomislavgrad i EP HZ HB koja se i do sada očitovala kroz uspješnu provedbu svih navedenih projekata.

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • Jesu, jesu u stanju ,nemaš ti pojma o čemu pričaš!
    Itekako su u stanju napraviti to što planiraju jer su neki drugi iz Vin Feala i ostalih švapskih “koperanata” jedan dobar dio posla s vjetroelektranama već odradili i još ima tog dosta dok se posao s vjetroelektranama ne završi.
    Poanta svega jeste u tom da se svaki kilovat struje proizveden iz navodno prirodnih ili obnovljivih izvora energije mora imatiPOKRIĆE U KLASIČNIM načinima proizvodnje el.energije.
    Ukratko ne moš proizvesti niti jedan jedini kilovat el.energije pomoću vjetroelektrana ako nemaš uporište u HE, iili Termoelektranama koji i dan danas proizvode jeftiniji kilovat struje barem za trećinu od ovih iz navodnih obnovljivih izvora eletrične energije.
    Sažetak-privatnici ulože kapital i mlate čistu zaradu, odnosno profit koji je siguran ko Dinamo protiv sinjskog Junaka na MaKSIIMIRU a zauzvrat država ulaganjim i subvencijama iz javnog sektora pokriva njihovo ulaganje novcem poreznih obveznika kako bi se lopine, profiteri i prodavači magle još više obogatili.Vučine site i nezasitne a ovce se ionako šišaju svako malo, pa kog briga ako ih ošišaju više puta prije negoli su i stigli na red.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.