Tomislav Zovko održava online izložbu u ciklusu radova Transgressus

Online izložba Transgressus akademskog slikara Tomislava Zovke iz Širokog Brijega će se održati 21. svibnja 2020. s početkom u 19 h u JoMi Gallery na platformi Artsteps.com.

Tomislavu je ovo 13. samostalna izložba koja će prikazati zapravo jedan kronološki presjek ciklusa slika pod nazivom Transgressus. Zbog trenutačne situacije oko epidemije koronavirusa i ograničenog kretanja pa samim time i ograničenih izlagačkih mogućnosti Tomislav se odlučio za ovakav pristup i način izlaganja svojih djela.

Ovo je online izložba s razlogom i odraz jednog vremena i nemogućnosti sloboda te spriječenosti većine ljudskih djelatnosti.

Nitko ne može u galerije pa će galerije doći vama, makar ovako virtualno.

Ciklus je nastajao i još uvijek se nadopunjuje još od kraja 2016. pa sve do danas.

A evo što o svojim radovima iz ovog ciklusa kaže sam autor.

 Serija slika iz ciklusa Transgressus su imaginarni i duhovni pejzaži s prikazima apstrahiranih mostova koji simboliziraju više ili manje uspješan prelazak iz jednog stanja u drugo ili iz jedne situacije u drugu. Prijeći preko nečega ili prijeći nekamo je vječna borba u nutrini svakog individualca pa tako i cijelog društva, kazao je Zovko za portal Jabuka.tv.

On je istaknuo kako su slike rađene u maniri apstraktnog ekspresionizma tehnikom drippinga koja je suprotstavljena gotovo figurativnim geometriziranim i u konturi oštrijim i čvršćim elementima.

Na određen način kompozicije možemo tumačiti kao dualizam svjetova; organskih, prirodnih i slobodnih oblika nasuprot anorganskih i geometriziranih. Tematika problematizira poziciju čovjeka i prirode suprotstavljenih današnjem industrijaliziranom i tehnološki prezasićenom svijetu, zaključuje Zovko.

Šest dana uoči otvaranja online izložbe koju ćete moći pratiti na platformi Artsteps.com(link će biti aktivan u vrijeme izložbe), Tomislav je izradio i promotivni najavni video koji možete pogledati u nastavku.

Za glazbu se pobrinuo Grgo Ćorić, predgovor izložbi napisao je povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar, dok je Iva Zovko prevela predgovor na engleski jezik. Za organizaciju, dizajn kataloga i postavku izložbe pobrinuo se Josip Mijić.

Pogledajte E-Catalog

Donosimo predgovor za izložbu Tomislav Ćavara, dipl. pov. umjetnosti

Nakon slikarskog ciklusa, “Globalna silikonizacija”, kojim je obradio problem čovjekova otuđenja u suvremenom informatičkom društvu, tematizirajući virtualnu stvarnost, sintetičke osjećaje i odrođenost od organske prirode,  ciklusom “Transgressus”, Tomislav se vraća na početak industrijske revolucije, istražujući prve zametke nastanka suvremenog doba kroz čelične konstrukcije koje su neizostavan dio života modernog čovjeka i vizura svakog suvremenog pejzaža. Relikti industrijske revolucije, mostovi, zgrade, kolodvori, željezničke pruge, ostavljaju dojam strahopoštovanja prkoseći svojom snagom prirodnim zakonima.

Od izuma parnog stroja do danas svijet se drastično ubrzao, stoga ni percepcija stvarnosti više nije ista. Moderni čovjek rado koristi snagu stroja i suvremene tehnologije, poistovjećujući se s njom, doživljavajući je vlastitom. U sjedinjenosti sa strojem, čovjek je u pokretu koji nadilazi njegovu prirodnu brzinu kretanja, a perspektiva koju mu je omogućena, rezultira nadljudskim doživljajem. Upravo su takvi i Tomislavovi objekti, kreću se i gledani su iz pokreta. Snažne horizontalne, vertikalne i dijagonalne konstrukcije mostova lebde u kaotičnom prostoru satkanom od bezbroj malih uskovitlanih čestica. Metal vrišti, raspada se od brzine, a njegova čvrsta struktura u dodiru sa česticama organskoga, dematerijalizira se.

Tomislav je do sada organizirao 13 samostalnih izložbi

Iako neke konstrukcije još uvijek ostvaruju vezu s realnim svijetom, druge su pomaknute u irealno. Ti oblici su sažetiji, kompaktniji, teži, prkose zakonima fizike i mehanike i trpe puno veće trenje nego objekti koji ostvaruju naoko realan dodir sa zemljom. Uloga konstrukcija je premošćivanje s jedne obale na drugu, iz jednog emocionalnog životnog razdoblja u drugo, pa iako se doimaju čvrste i stabilne, nemaju jasno uporište, mijenjaju se, stišavaju i rasplamsavaju, poput kakvog dijagrama emocionalnih stanja.

Industrijski, kozmički i emocionalni pejzaži, Tomislava Zovke, rezultat su proživljenih duhovnih stanja i životnog iskustva, izlaze iz podsvijesti prikazujući proces evoluiranja umjetnika i čovjeka koji pokušava ovladati svojim unutarnjim svemirima i uskladiti ih s beskonačnošću koja ga okružuje, zaključio je Ćavar.

O autoru

Rođen 1986. u Mostaru. Magistrirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2012. u klasi red. prof. Ante Kajinića. Trenutno je apsolvent na doktorskom studiju “Ars sacra” na istoimenoj akademiji pod mentorstvom prof. Antuna Borisa Švaljeka. Sudionik na 17 likovnih kolonija i umjetničkih simpozija. Do sada sudjelovao na 65 skupnih izložbe u BiH i inozemstvu te priredio 12 samostalnih izložbi. Član Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH od 2012. Član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2013. Od 2015. radi kao predavač na Visokoj školi “Logos centar” u Mostaru, a od 2018. i kao voditelj Studijskog programa Dizajn na istoimenoj instituciji.

Nagrade i priznanja:

  • Dobitnik Prve nagrade za djelo “Težina promjene”, na skupnoj izložbi Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH, 2016.
  • Dobitnik Posebnog priznanja žirija na Prvom međunarodnom bijenalu minijature Mini MO, izložbi Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH, 2019.
  • Dobitnik Prve nagrade za slikarstvo na 22. Sremskokarlovačkom novogodišnjem likovnom salonu, Sremski Karlovci, Srbija, 2020.

Kontakt:

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.