Tomislav Mrkonjić: Vožnjom bicikla od Frankfurta do Imotskog prepoznajemo potrebe najslabijih – Jabuka.tv

Tomislav Mrkonjić: Vožnjom bicikla od Frankfurta do Imotskog prepoznajemo potrebe najslabijih

Ivana Soldo
Činiti dobro za druge, a ne tražiti ništa zauzvrat pouka je koju ćete izvući nakon razgovora s Tomislavom Mrkonjićem, nogometašem iz Imotskog koji se iz plemenitih razloga odlučio na sudjelovanje u hvalevrijednoj akciji We Ride Against Cancer.

Akciju je pokrenuo Miljenko Mrkonjić koji je rak preživio prije deset godina i koji danas želi uzvratiti društvu podršku koju je on dobio kada se borio s opakom bolešću. No, Miljenko u avanturi života nije sam. Tu su i dvojica prijatelja koji su spremni vožnjom bicikla od Frankfurta do Imotskog ukazati na potrebe djece oboljele od raka te za istu prikupiti novčana sredstva.

Uz Miljenka Mrkonjića (1994.) koji je rođen i živi u Frankfurtu, sudjeluju Marko Marić (1991.) iz Mostara, ali živi u Frankfurtu te nogometaš NK Croatia Zmijavci Tomislav Mrkonjić (1994.) koji je u razgovoru za portal Jabuka.tv podijelio svoja razmišljanja uoči polaska te otkrio osobne razloge svog uključenja u akciju.

Kad pobijedite takvu bolest koja vam uzme dobar dio mladosti onda se svim sljedećim trenutcima posebno veselite. S obzirom na to da je Miljenkov otac rodom iz Zmijavaca (selo pokraj Imotskog), a inače kao obitelj žive u Frankfurtu, svake je godine jedva čekao doći i nikad nije dolazio bez bicikla.

Tomislav Mrkonjić, Marko Marić, Miljenko Mrkonjić

Tako se jednog dana kroz seoske avanture na dva kotača rodila ideja o vožnji biciklom na relaciji Frankfurt – Imotski kao znak zahvale prema društvu, ljudima koji su mu bili podrška i vjeri kao simbolu ozdravljenja. Projekt je krenuo u realizaciju točno 10 godina od ozdravljenja i predstavlja PUT ZA ŽIVOT kao nadu i širenje pozitivne energije da se sve teškoće mogu pretvoriti u dobro.

Akciju podržali i mnogi poznati

Njihova akcija poprimila je velike razmjere, a podržala ih je i hrvatska rekorderka Blanka Vlašić. Tomislav tvrdi kako je podrška općenito jedna od bitnijih karika za ostvarenje njihova cilja.

Prvenstveno iz razloga što su donacije sredstvo kojim ćemo pokušati vratiti osmijehe djece na način da im omogućimo što bolju skrb. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli samoj promociji ove humanitarne akcije pa tako i velikoj Blanki Vlašić. Mislim da se veličina čovjeka, a i zanimanja kojim se bavi ogleda kroz otvorenost u prepoznavanju pravih stvari i trenutaka za neko značajnije dobro.

Tomislav Mrkonjić

Ovaj projekt nismo mi kao pojednici, ovo je projekt svih onih koji otvorena srca prepoznaju potrebe najslabijih. Na koncu, i nama će na našem putu makar jedna riječ podrške sigurno biti jedan oblik rehabilitacije kad nastupi umor, gubitak snage ili neki tehnički problem.

Akcija je u potpunosti transparentna te postoji LINK preko kojeg je u svakom trenutku svima vidljivo o kojem se iznosu radi. Novac ide udruzi Kinderkrebs iz Frankfurta koja je zadužena za pomoć oboljelima i njihovim obiteljima te udruzi Sanus iz Splita.

Za uplate u banci:
Miljenko Mrkonjic
DE61110101002205783615

Mi nemamo nikakva prava na to. Po završetku akcije novac se automatski prebacuje udrugama. U početku je sve bio naš osobni trošak, ali s obzirom na jak interes i širenje akcije, dobili smo dosta pomoći od strane privatnih donatora ili tvrtki koje nam omogućuju osnovne stvari tako da smo manje-više pokrili sve potrebe vezane za putovanje (hrana, sportska oprema, smještaj…).

“Svatko u životu ima svoje borbe”

Tomislav se u akciju uključio prvenstveno zbog prijateljstva i povezanosti s Miljenkom, ali ima i osobne razloge.

Uvijek smo bili tu jedan za drugog tako da nije bilo dileme u odluci. Kad je poželio da budem dio njegova životnog projekta, jednostavno, kao čovjek satkan od emocije, bio sam počašćen time što mogu svojom prisutnošću, a i u konačnici žrtvom donijeti nekom osmijeh na lice i nadu u bolje sutra jer taj netko nije u mogućnosti. Mislim da je to najveći blagoslov u životu, biti tu za nekog na način da daješ, a ne tražiš.

Poslovno i privatno sam uspio izrealizirati svoj dolazak u Njemačku i tako odraditi završne pripreme prije polaska na put.

Drugi razlozi bi se mogli naći u činjenici da svatko od nas u životu ima neke svoje borbe i križ koji nosi na svojim leđima.

Nekad se čini tako pretežak da ne možemo koračati naprijed, ali želja za koračanjem uvijek pronađe svoj put. Tako da ću ovo putovanje iz intimne perspektive posvetiti obnavljanju svog duha, shvaćajući da smo u stanju svakodnevno činiti dobro i živjeti od ljubavi koja daje, a ne traži.

Neraskidiva veza s NK Croatia Zmijavci

Iako je cijeli život u sportu, ovo za njega predstavlja posebnu avanturu. Dok su se Miljenko i Marko pripremali specifičnim biciklističkim treninzima već pola godine, on je svoje pripreme odrađivao na nogometni način, no naglašava kako se izazova na boji.

Sigurno da zaostajem i da me čeka težak put, ali za ovaj ekstreman potez svakako neće presuditi onaj fizički dio. Svatko tko bi se našao na ovoj ruti, bio fizički spreman ili ne, osjetit će umor i težinu, tako da je prema mojem mišljenju najbitniji onaj psihološki segment odnosno želja i motivacija za doći do cilja. S te strane ne zaostajem ni najmanje i vjerujem da će sve proći na najbolji mogući način. Nema straha.

“Dok je srca bit će i Croatije”

Od samog početka prvenstva misli su mu u ovom projektu. Odigrao je samo prvo kolo i finale Kupa, ali tvrdi da s klubom nema problema zbog sudjelovanja u ovoj akciji jer dok on čini dobro za druge, oni igraju odlično i skupljaju bodove.

Oslobodili su me obveza i na tome sam im neizmjerno zahvalan. Dodatan razlog da mi progledaju kroz prste je sigurno i činjenica da je Miljenko, kao organizator projekta, dijete Zmijavaca.

Koliko god sam bitan faktor svojoj momčadi izgleda da je ovo vrhunska kombinacija.

Svoj klub ne gledam kao posao. Odnos mene i NK Croatije puno je više od nogometa, to je odgoj koji mi je s godinama postao način života. Zato smo sve ovo sagledali iz šire perspektive u kojoj ovo putovanje ima neki viši cilj ljudskog postojanja. Koliko god sam puta odlazio, svaki put bih joj se vratio. Tako će biti i ovaj, zato su me i pustili da odem. Dok je srca bit će i Croatije.


O putovanju

Na put kreću u nedjelju 4. listopada oko 9 sati. Start je ispred bolnice u Frankfurtu gdje se nalaze djeca oboljela od raka te udruga Kinderkrebs. Putovanje dugo 1500 km trebalo bi trajati 11 dana što znači da će dnevna ruta biti oko 140 km, iako postoji mogućnost odstupanja. Najveći izazov predstavlja im prijelaz preko Alpa jer se moraju popeti na 3.500 metara nadmorske visine, a po trenutnoj situaciji tamo već ima snijega i leda. S obzirom na to da nemaju dogovorene smještaje niti mogu unaprijed točno znati gdje će noćiti, sa sobom na put nose i šator te vreće za spavanje tako da su spremni i na tu opciju. Doček trojice humanitaraca bit će organiziran u Splitu od strane udruge Sanus te u Imotskom kao konačnom odredištu.

Tijek putovanja Tomislava, Miljenka i Marka možete pratiti na Facebook stranici i na Instagram profilu.

(www.jabuka.tv | Foto: privatna arhiva)

Autor

Ivana Soldo

Ivana Soldo

Dvije najveće ljubavi, sport i novinarstvo, uspješno spojila dolaskom na portal Jabuka.tv. Odgojena na sportskim terenima, iste pohodi i danas, samo uz laptop. Voli zalutati i u druge rubrike, ako je priča baš baš dobra.


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.