Tomić: U sljedećim godinama državna matura uvest će se i u BiH

Na drugoj klauzuri Sveučilišta u Mostaru, održanoj u utorak u Mostaru, razgovaralo se o budućoj državnoj maturi, integraciji Sveučilišta, stanju u predškolskom obrazovanju te uvođenju novih kurikuluma u srednje obrazovanje.

Klauzura je organizirana u suradnji s Koordinacijom ministara obrazovanja, znanosti, kulture i športa županija u kojima se nastavni planovi i programi izvode na hrvatskom jeziku, a na njoj su sudjelovali ravnatelji predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te menadžment Sveučilišta u Mostaru.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić prije početka klauzure podsjetio je da je u novoj strategiji mostarske visokoškolske ustanove obrazovanje prvo i najvažnije strateško područje kojim će se baviti sljedećih pet i više godina. Prema njegovim riječima, klauzura predstavlja prvi korak u popunjavanju praznoga prostora koji postoji u komunikaciji i koordinaciji između predškolskoga, osnovnoga, srednjega obrazovanja i Sveučilišta.

Budući da dobivamo studente iz osnovnih i srednjih škola, a s druge strane Sveučilište obrazuje nastavne kadrove za predškolsko i osnovno obrazovanje, današnji dijalog ima važnu ulogu za dizajniranje novih uvjeta i perspektiva kada je u pitanju obrazovanje na nižim i sveučilišnim razinama, kazao je Tomić.

Dodao je da zaključci s klauzure trebaju dati novi zamah, novi polet i novu perspektivu, a u želji, kako je rekao, da se zajedno s osnovnim i srednjim obrazovanjem grade viši obrazovni standardi, europski standardi.

Rektor Tomić rekao je da se današnji skup može shvatiti i kao priprema za vanjsko vrjednovanje, odnosno državnu maturu koja će se, kako je dodao, narednih godina sasvim sigurno uvesti i u Bosni i Hercegovini.

Želimo proaktivno promišljati procese, sudjelovati u njima, graditi nove mogućnosti kako bi podigli znanje i obrazovanje na višu razinu i smatramo da Sveučilište mora biti koordinator i lider u tim aktivnostima, zaključio je rektor.

Prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak kazao je kako je ovo prvi put u posljednjih dvadeset godina da su na jednom mjestu okupljeni svi ravnatelji predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i dekani Sveučilišta u Mostaru. Teme su brojne, kazao je Čolak, navodeći kako vjeruje da će se izvesti kvalitetni zaključci koji će biti podloga daljnjem radu.

Ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije Petar Galić istaknuo je da je činjenica da se na klauzuri pojavilo više od 150 ravnatelja škola jasan pokazatelj potrebe i važnost održavanja takvoga skupa.

Otvorit ćemo danas neke teme, a probat ćemo dati i određene odgovore kada je riječ o predškolskom odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Tijekom skupa bit će riječi o educiranju kadra, suradnji sa Sveučilištem u Mostaru i nadam se kako je ovaj skup prekretnica u obrazovanju, kazao je ministar Galić.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Bravo, tako i treba. Vidjet cemo koliko ce ih poloziti. Ovako moze upisati svak, a i zavrsiti u Mostaru bez problema…

  2
  4
 • Vjerojatno će biti sramotno izvedena, kao i sve ostalo čega se u BiH dohvate…

  Pa hrvatska državna matura je sramotno lagana u usporedbi sa stranim državnim maturama (npr. u Koreji je razlika između A i B razine matematike samo u tome što B razina ima pola sata više, dok je u Hrvatskoj potpuno drugačija), a čak i takvu maturu su učenici iz Hercegovine koji su izlazili (a ti bi trebali biti među najboljima u generaciji) rješavali jako loše…

  Realno naš školski sustav je užasan i uništava generaciju za generacijom. Shoutout Roći što predaje fiziku, slika i prilika tog sustava.

  • Slažem se, u BiH je obrazovni sustav (od osnovnih škola, preko srednjih do fakulteta) na niskim granama. Što se državne mature tiče i poznavajući kako stvari idu u ovoj državi, ova najava ne znači i njezino konačno uvođenje. Čak i ako se uvede, upitno je hoće li se adekvatno provoditi. Sve u svemu, još jedno mazanje očiju javnosti.

 • “….u novoj strategiji mostarske visokoškolske ustanove obrazovanje prvo i najvažnije strateško područje kojim će se baviti sljedećih pet i više godina.”

  Koja izjava?

 • Državna matura u BIH znači ista pitanja za sve maturante. Odnosno naša djeca će učiti o tome kako je Otomansko carstvo bilo super i književnost bosanska a ne hrvatska. Baš me zanima koji će se to maturant iz Širokog odlučiti se za studij u BIH? Svi u Zagreb idemo! Bravo za našu ekipu mislilaca, još malo pa ste nas dokrajčili. Vidi im glava! A ovaj zalizani će zato dobiti nagradu i bit će hrvatski član predsjedništva po mjeri Ankare. Bravo!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.