Tko su novi ministri u Vladi ŽZH?

Županija Zapadnohercegovačka je, nakon nekoliko mjeseci čekanja, konačno dobila novu Vladu 27. ožujka.

Novi predsjednik Vlade je Predrag Čović iz Širokoga Brijega rođen 1969. godine. Umirovljeni je brigadir HVO-a.

Bio je dugogodišnji direktor tvrtki u Tomislavgradu, najprije tvrtke Kapis d.o.o. – tvornice kabela Tomislavgrad, a zatim i tvrtke Vodoskok d.o.o. gdje je i do sada bio direktor.

Predrag Čović (Foto: Fena)

Osim predsjednika, u novom sazivu Vlade ŽZH promijenilo se pola ministara odnosno njih četvero.

Mladen Bebek

Novi ministar unutarnjih poslova je Mladen Bebek iz Ljubuškog rođen 1987. godine. Po struci je magistar njemačkog jezika i književnosti te filozofije.

Mladen Bebek (Foto: Turistička zajednica Grada Ljubuškog)

Direktor je Turističke zajednice Grada Ljubuškog te je član Županijskog odbora HDZ-a BiH ŽZH.

Na mjestu ministra unutarnjih poslova ”naslijedio” je svog sugrađanina Davida Grbavca.

Daniela Perić

Nova ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH je Daniela Perić iz Gruda rođena 1983. godine. Po struci je magistrica politologije.

Zaposlena je u Javnom poduzeću Komunalno d.o.o. Grude te je izabrana u aktualno Općinsko vijeće Gruda.

Daniela Perić

Aktualna je predsjednica Županijskog odbora Zajednice žena HDZ BiH ”Kraljica Katarina Kosača” Županije Zapadnohercegovačke i članica Županijskog odbora HDZ-a BiH ŽZH.

Ministarstvo je preuzela od svoje sugrađanke Ružice Mikulić.

Vjekoslav Lasić

Novi ministar pravosuđa i uprave ŽZH je Vjekoslav Lasić iz Širokoga Brijega rođen 1990. godine. Po struci je magistar prava.

Zaposlen je u Županijskoj administrativnoj službi Županije Zapadnohercegovačke Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u Ljubuškom.

Vjekoslav Lasić – prvi lijevo (Foto: Fena)

Ministarstvo je preuzeo od sugrađanina Kristijana Zovke.

Zvonimir Širić

Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH je Zvonimir Širić iz Posušja rođen 1984. godine. Po struci je profesor povijesti i zemljopisa te aktualni ravnatelj Osnovne škole Ivana Mažuranića u Posušju.

Dopredsjednik je Općinskog odobra HDZ-a BiH Posušje i predsjednik Kluba vijećnika HDZ BiH u Općinskom vijeću u Posušju. Na posljednjim izborima bio je kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Zvonimir Širić

Na čelo spomenutog ministarstva došao je umjesto sugrađanina Miroslava Ramljaka.

Što se tiče preostalih resora, ministri se nisu mijenjali, no postoji mogućnost još jedne promjene. Naime, ministar financija i dopredsjednik Vlade ostao je Toni Kraljević iz Ljubuškog koji je u utorak službeno predložen za novog ministra financija u Vladi Federacije BiH.

Ako nova Vlada FBiH bude usvojena, HDZ će morati pronaći novu osobu koja će preuzeti resor ministarstva financija ŽZH.

Novi saziv Vlade ŽZH:

 • Predrag Čović iz Širokog Brijega, predsjednik Vlade
 • Toni Kraljević iz Ljubuškog, ministar financija – dopredsjednik Vlade
 • Dario Sesar iz Posušja, ministar gospodarstva – dopredsjednik Vlade
 • Vjekoslav Lasić iz Širokog Brijega, ministar pravosuđa i uprave
 • Mladen Bebek iz Ljubuškog, ministar unutarnjih poslova
 • Zvonimir Širić iz Posušja, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša
 • Daniela Perić iz Gruda, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa
 • Tomislav Pejić iz Gruda, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi
 • Mladen Begić iz Širokog Brijega, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

ŽZH konačno dobila novu Vladu

(www.jabuka.tv)

89 komentara

  • Čuj nas hdz …. u Hercegovini, Kupres,Livno,Tomislavgrad,Prozor-Rama,Posušje,Grude,Ljubuški,Široki Brijeg,Čitluk,Mostar,Čapljina,Stolac,Neum i Ravno, ta je li i kod vas u Posavskoj županiji (Orašje, Odžak i Domaljevac) hdz na vlasti na županijsakoj razini i u sve tri opcine. Phhh… Kakve veze ima obicni narod s njihovim devrovima.

 • Kao navijac i kosarke i nogometa drago mi je zbog Covica, sigurno ce pomoci nasim klubovima, Zdenko je operiran od sporta bio.
  Premijer je veliki napredak sigurno, Zdenko se samo kitio Tonijevim radom, zato i jesu rezultati onakvi bili i on za ministra ode a ovaj ode drzati jedan te isti govor godisnje kao i u Zupaniji kad je bio samo sad za 5000 KM mjesecno, ako ne i vise. Ta ostat ce zapamcen po svemu osim po politici. Neka je on svog necaka pogurao kod Mire u vijecu i sad rovari da bude kandidat za gradonacelnika.
  Sve pohvale za mladog Vjeku, valja vidjeti nekog normalnog mladog i obrazovanog u politici na izvrsnoj funkciji, valjda ce se pokazati dobrim.
  Gospodin Širić , je na dobru glasu u Posušju, fin covjek kazu.
  Ostale ne mogu komentirati
  Hvala

 • Cudnog li cuda svi ovi mladi stozernici redom zavrsili;politologija,novinarstvo,zemljopis.
  Ima li tko da je zavrsio strojarstvo,elektro tehniku,gradevinu aaaa ne ne i moja baba kozulusa bi zavrsila ove fakultete za uhljebe tj novinarstvo , politologiju ….
  Ovi mladi uhljebi ne mogu niti primirisati ove tehnicke fakultete jer su intelekfualno podkapacitirani za njih.

    • Jašta, zato je otišao u HDZ paratizirati na državnoj sisi i budžetu, a ne se okušati koliko je sposoban raditi u privatnika ili nedaj bože nešto sam pokrenuti. Sve je to isto, bez morala sa samo jednim ciljem, doći do para bez rada.

  • inženjerima ne treba 10 godina lizanja tuđe guzice da bi eventualno sutra imali normalan posao. oni do normalnog posla i prihoda dođu svojim radom i znanjem.

 • Profesor njemačkog ministar muoa ovo gore nego u ratu ova politolog pa ministar skolstva ovaj prof zemljopisa na celu prostornog uređennja…

  • Ima nas još što gledamo i divimo se odabirima… Nadajmo se da se radi o ljudima koji će imati dovoljno pameti da traže savjet od onih koji znaju više od njih!

 • Ne znam ih , niti me zanimaju ali znam jedno da pregordo zvuči ministri, vlada i slicno. Pametno bi bilo da se zakonski reguliraju prava i nazivi pa da federalni ministar bude stvarno ministar a ovi regionalni da budu županijski ministar ili županijski predsjednik vlade i to tako bude na javnim dokumentima i memorandumima službeno uvedeno. Ipak su daleko manje obveze županijskih tijela nego nazovimo saveznih a takva bi trebala biti i prava, te onda ne bi bilo toliko sluzbenih auta, kartica i slicnih mogučnosti za neke koji zastupaju par stotina ljudi a zovu se ministri

 • Baš ste ih odabrali tj tate im pokazale gdje trebaju sjesti nekom prije pa sad samo mjenja fotelju a nekom sad da se počne karijera graditi

 • Učitelj njemačkog glavni milicajac, politologinja/navodno sa kupljenom diplomom/ glavna u resoru obrazovanja, pripravnik i šalerski radnik u mirovinskom ministar pravosuđa, učitelj “istorije” i geografije ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša, stari ministar branitelja ima završenu partijsku braniteljsku akademiju, ministar financija ode ministrirati u Vladu FBiH kao uvjet postavljen njegovom šefu drugu Gaggi, ministar gospodarstva ostaje kao najjača karika u Vladi ŽZH, dok nam je zdravstvo i socijala i dalje na Covidu.

  • Ja mislim da se oni nama, običnom narodu, ovako rugaju. Kao djeca: “Vidi me, mogu sve, a ti mi ne možeš ništa.” Ali kazna će doći, mora doći.

 • Predsjednik Vlade u mirovini, brigadir HVOa i kako sad raditi i hoće li dobivati mirovinu i plaću?Upoznao sam Lasića u mirovinskom i vidio da je dobar pravnik i čovjek a druge nepoznam i nadam se da će biti dobro.

 • Ne samo da su svi (čast izuzecima) završili ove “jake” fakultete, nego svi redom već dobro uhljebljeni na državnim jaslama. Valjda im nije dovoljno pa treba još ministarski dodatak…
  Maheri u privatluku, poruka za vas je neka vas tu di jeste, niste vi za ministra. Vi zapravo znate nešto radit, diskvalificirani ste.

 • Pa bolje bi bilo da je ova ministrica obrazovanja išla u zaštitu okoliša, barem neke sličnosti ima sa svojim dosadašnjim zanimanjem (ako se naplata komunalnih računa može nazvati zanimanjem).
  Jadni li ti smo i mi i naša djeca…

 • Ova sa studijem politologije nje ni za komunalno a ni za ministarstvo obrazovanja. Trebali ste je smjestit u zastupnike /ce ŽZH ili FBiH ili da bude politički savjetnik, to je što se može s politologijom, puhanje u prazno, jer praktično ne može se ništa konkretno raditi. Najlakši studij na Sveučilištu u Mostaru i općenito.

  • Pa to je i upisala u trideset i nekoj jer je najlakše i imao je tko pogurati. Neće upisivati strojarstvo uz posao i djecu.

   • Vjeko jedini ima podlogu za ovu funkciju, a još je uz to dobar, radišan, pošten i iz dobre obitelji, svaka čast.
    Ovim ostalima struka ne ide uz finkciju ali evo valjda su uspješno prošli sve krugove testiranja pa je otkriven njihov izvanredan talenat pa su odabrani za te odgovorne službe.

    • Kolko vas je nazvao da pisete. Obicni cato, smotan ko sajla. On ministar. Zemljo otvori se. Tatina skola. Nikakve razlike od kpj. Podobni a ne sposobni

 • Covic nije tatin sin..nit mu je dragan ista u rodu…momka neznam al znam da je iz obicne prosjecne obitelji….sve mu najbolje zelim..valhda je zavrsio strojarstvo..eto tako…zivi bili pa vidili…

 • Čovjek je završio Strojarstvo prije rata u Mostaru. Bio 2, 3, godine voditelj na Tehničkom pregledu vozila u Širokom Brijegu, i kasnije odlazi u privatni sektor, preko 20 godina, na direktorskim pozicijama.

 • Jako loša slika prema vani se šalje.Od 9 pozicija samo 1 žena.Više žena ima u S.Koreji.
  Druga loša stvar je što se zove Vlada,ministri,resori.Bože moj koje veličine.Ovo je smiješno.
  Treba biti županijska skupština,
  Župan i par pročelnika i to je to.
  Govorimo bilo loše u prošlom sistemu,nije bilo ni blizu ovome.Cijeli proračun ode na plaće,pa se zato nema za nešto drugo.U bivšoj općini Lištica bilo zaposleno 20 ljudi,sada u županiji i Gradu ima 2000.
  Da dođe Japanac za popraviti situaciju,drugi dan bi pobjegao.

 • Vrime ja da sva ova stara garda hadezea,, da ostavku , zajedno smnogim starim članovima vječne mladeži hadezea i da na prava mista počnemo birati ljude koji su završili stručne, tehničke fakultete kao što njemci godina rade tako.Ove , s Fakultetima osme klase zaposlit tamo di im je i misto a nikako da nam vladaju.

  • Kakve veze ima vrata fakulteta??? Aj ovi novinarstvo i politologija nikakve kriterije nemaju, ali koliko vidim u svijetu vecinom pravnici i ekonomisti vode rijec. Sta fali medicini, prosvjeti? Dobar covjek i dobar vođa je takav bez obzira imao on i srednju samo a doktor znanosti moze ispasti nesposobnjakovic u politici. I da napomenem i Predrag i Dragan su tehnicki fakulteti pa eto niste opet zadovoljni hehhe

  • Te vakultete osme klase treba zakonom zabraniti,a ne ukinit Služe za proizvodnju partijskog kadra, ko i partizanske večernje škole nakon 45. Danas imamo koledže u Orašju,Kiseljaku ….

 • Premijer jedino ima smisla da je dobio funkciju, ima koliko toliko iskustva u realnom sektoru i dao bih šansu takvim ljudima. Ovi novi ministri katastrofa, svi završili tečaj od fakulteta, svi bez dana iskustva u realnom sektoru, nikakva rezultata iza sebe, nikad marke dodatne vrijednosti stvorene njihivim djelovanjem! Bojim se da se HDZ ruši sam od sebe iznutra. Jasno je i zašto, samo mladi guzoljupci i oni što klimaju glavom na bilo kakvu glupost koju nadređeni izvali mogu doći do pozicije, a ti isti naravno nemaju kapacitet za bilo kakvo iole uspješno javno djelovanje, pogotovo vođenje nekog resora. Kvalitetni ljudi ovome neće ni primirisati jer neće klimati glavom na gluposti i dubioze. Stara garda će se kad tad povući i onda nam ostaju ovi “mladi” debili koji su naravno bahati i umišljeni. Nakon određenog perioda vremena i ovaj naš narod što ga ostane ovdje će skužiti da od HDZć-a nema ništa no ni tada kao ni sada neće biti alternative koja za cilj nema osobno bogaćenje nego opće dobro.

 • De vam je obraz ljudi kako se možete primiti posla za koji niste obrazovani ni sposobni, vi bi se za novac primili i kirurgije da vam ponude žalosno i tragično , đe ovo ode?!?!?!?!

 • Ovo je zalosno, tocno kao da se rugaju i smiju ljudima u lice.
  – magistar njemačkog jezika i književnosti te filozofije ministar MUP-a, pa kakve jebene veze taj lik ima sa MUP-om
  – profesor povijesti i zemljopisa te aktualni ravnatelj Osnovne škole ministar graditeljstva

  Ajde jednostavno recite ljudima da cete na pozicije stavit najvece lizace supka koje nadjete u svojim redovima da odmah svi znamo na cemu smo

 • Pa sta je sa ovim buntom u Hdz-u u Širokom? Zna li se o tome ista? Da mlađi Kožul i Peđa pripremaju urotu da se osniva novi ogranak HDZ-a, da će se desiti slično kao u Duvno što je bilo?

  • Hahaha, rado bi vi da se riješite njih iz HDZ-a i da nastave neki po starom, ali srećom i na tvoju žalost neće oni iz HDZ-a nigdje.

   • Da, bas se usrecio HDZ s njima…. Od HDZovog birackog tijela 90% ih ima najmanje 45- 50 godina. Mladi ne izlaze i ne uclanjuju se kad vide tu ekipu. Normalno da nece iz HDZa, gdje bi i tko bi ih drugi htio. Da ih Miro, Pero Bubalo, Zdenko i Bake nisu gurali i pustili im mladez da vode, tko bi znao za njih?
    Pero postavio svoje Turcinovicane, Zdenko necaka , oni doveli neke svoje prijatelje i eto ti “vrha “ te mladezi zadnjih 15 godina.

 • Nitko nije od struke. Zavrsiti politologiju, to je partija smislila u Jugi za svoje kadrove i danas to upisuju tutkumi koji nisu sposobni nista drugo, to je realnost!!! Sa politologijom biti na čelu o razovanja, amen, nema dalje. Mi smo mrtvaci, aamo ae koprcamo jos malo. Nije nam krivo ni Sarajevo ni Fesderacija, nego pohlepa pojedinaca i samo vlastiti interes. Mene kao inzenjera, da sutra zele postaviti na mjeato npr.vanjske politike, pa rekao bi: ljudi ja nisam za to mjesto, nisam kompetetan. A u nas, samo daj, kolika je plaća?

 • Mati draga pa koga nam stavise na mjesto ministarstva obrazovanja, pa ona je glupa koliko je teška i jos malo vise, ovdje je ocito Bog rekao laku noc. Moja djeca garant nece ovdje ic u skolu jer je ovo sumrak i sunovrat obrazovnog sustava, a i svega ostalog u ovoj kaljuzi zvanoj BIH.

 • Naletio sam na video govora nekog bandica u skupstini zupanije. Kaos. Sve im reko u lice, borba za prevlast unutar stranke i par oporbenih priljepaka 😂
  Ne znam momka i los je govornik. Cita a nije mu neka dikcija ali je srz problema pogodio

 • Od Čovića puno očekujem, jer mislim da je sposoban i pošten narodski čovjek. Neće on dignuti glavu i glumiti neku veličinu.

 • Sve sto je završilo ucenjem i znañjem nije u ovoj skupini odose mladi dalje zavrsavaju doktorate traze sebi bolje odmiču od ovih tatini sinova i kceri jer znaju da su obicni ljudi i da nemogu uspjet u ovoj opčini .

 • Što se tiče ministra pravosuđa. O momku se ne zna puno. Već mu je tatica od rata u HDZ-u, radio svugdje negdje, i bio na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, i zadnjih par godina predaje na fakultetu, postao je sveučilišni profesor. Tako da, nije isto kad netko upiše pravo a znamo da je poprilično teško, i sve mora svojom trudom, te i ako ti je tata na fakultetu kao profesor, jer su mu profesori,asistenti,djelatnici fakulteta (dekan i tajnik i ostali) kolege. Jer svi znamo ako imaš i nekog asistenta na fakultetu da se može bar nešto olakšati a ne oca. I završio je pravo i zapošljava se u MIO Ljubuški, administrativna služba za ŽZH kao referent, vođenje postupaka za priznavanje mirovina. Žena mu je isto pravnica (tako da je vrjerovatno kao njegovoj djevojci i njoj bilo lakše studirati od masu drugih) i zadnjih par mjeseci zapošljava se u Gradsku upravu ŠB, vezano za kadrovske poslove. Otac/svekar to rješava.

  • Aha znaci on je tatin sin koji posto mu je tata profa na faksu nije morao nista uciti vec mu se dodijelila titula, i njemu i zeni. A ovi su se polomili sigurno na politologiji i slicnim 🤣🤣🤣.
   Dobro si detaljno to izvijestio, znaci da ga dobro znas. Sigurno ce ga ovaj komentar dobro poljuljati i u startu mu narusiti karijeru .

 • Puno trača u ovo korizmeno vrijeme. Valjalo bi da svi pogledamo sebe i svoje nabliže, je li tu baš sve uredu? Iako se slažem da bi za određena ministarstva, trebala odgovarajuća stručna sprema i ranije iskustvo, kako bi se posao mogao kvalitetnije obavljati.
  Svima želim puno uspjeha u budućem radu, uz napomenu, zaboravite privatno, radite za opće dobro i običan čovjek će to prepoznati i neće Vam zaboraviti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.