Tko je Sepp Blatter? Od voditelja turističke agencije do šefa FIFA-e

Sepp Blatter ipak je otišao. Pritiskala je Amerika, pritiskali su već tradicionalno Englezi (koji mu nisu oprostili izgubljeno domaćinstvo 2018. godine), nedavno je oštru retoriku uputila i Europska unija i čini se da riječ reorganizacija teško ulazi u planove čovjeka koji će uskoro ući u deveto desetljeće života. A i pitanje je ima li FBI kakvih dodatnih dokaza…

Čak 40 godina Švicarac je radio u Fifi. Startao je još 1975. godine kao tehnički upravitelj, a potom je šest godina kasnije već bio na poziciji glavnog tajnika. Na toj poziciji bio je 17 godina, sve do 1998. godine kada je preuzeo tron krovne svjetske nogometne federacije a na kojem je doslovno bio sve do – danas.

A “predsjednikovanje” prvi je puta iskusio početkom sedamdesetih kada je navodno bio čelni čovjek svjetske udruge “prijatelja remena”, a koja je pokušavala spriječiti žene da mijenjaju pojase za – ženskim čarapama (!?).

Već 1998. godine, tako je tvrdio predsjednik Somalijskog nogometnog saveza, glas za Blattera nagrađivan je sa 100.000 dolara. ‘Rat’ s Englezima startao je već u prvom mandatu kada je Premier ligu nazvao ‘zlom’, a koje će na kraju najviše stajati englesku reprezentaciju samu. Vršio je pritisak ne bi li na Otoku igralo najviše pet-šest stranaca, no nije u tome uspio.

S Michelom Plattinijem navodno je ‘potpisao’ pakt po kojem će Europa dobiti SP 2018. godine, ali se zauzvrat neće kandidirati za ono 2022. godine. Francuz je odbacio takve ideje…

Blatteru se jako zamjerala konzervativnost po pitanju modernih tehnologija, pa je tako tek na posljednjem SP-u uvedeno ‘Oko sokolovo’ (gol-linija tehnologija).

Blatter je 2011. još jednom lako produžio svoj mandat jer su protukandidati odustali prije izbora, a već tada Međunarodni Olimpijski odbor optužio je Fifu da je to u nekim aspektima jako neozbiljna organizacija u kojoj financijsko poslovanje vode – “kućanice”. Optužili su i Fifu da nije reagirala u slučaju Issa Hayatoua, a koji je optuživan i osuđivan zbog koruptivnih radnji.

Švicarac si je potpisao ‘presudu’ kada je, nakon što je Rusija dobila SP 2018. godine, nazvao Engleze “lošim gubitnicima”. Nakon toga “miljenik” je otočkih medija, a koji su dosta utjecali na raskrinkavanje brojnih koruptivnih radnji.

Posljednji čin dogodio se prije sedam dana, u tjednu izbora. Američki FBI je u suradnji sa švicarskom policijom, nakon tri godine detaljnih skupljanja dokaza, “počistio” Fifu i olakšao je za 14 djelatnika. Za većinu dokaza zaslužan je Chuck Blazer, bivši član Fifina izvršnog odbora. On je postao doušnik FBI-ja te je na sastanke odlazio ozvučen. Amerikanci su se zainteresirali za mito i korupciju jer su se dečki iz Fife dogovarali na američkom tlu, dok su isplate išle preko američkih banaka.

Za Fifu je istragu o korupciji i kupovini glasova vodio Michael Garcia, bivši odvjetnik savezne države New York. Njegovo izvješće imalo je više od 300 stranica, a čelnici Fife objavili su skraćenu verziju tog izvješća uz zaključak da nema osnove za oduzimanje domaćinstva Rusiji i Kataru. Garcia se žalio i tražio da se objavi cjelokupno izvješće s točnim zaključcima, no kad je odbijen, podnio je ostavku.

Tko je Sepp Blatter? Krenuo je kao voditelj turističke agencije, poslije voditelj odnosna s javnošću nekoliko tvrtki, a nakon volontiranja u organizaciji Olimpijskih igrara 1972. godine, odlučio je što želi. Nakon 40 godina u Fifi, ide u mirovinu, vjerojatno, iako nije nemoguće, da će možda i vući konce “iza zavjese”. A možda to i jesu sve laži pomahnitalih engleskih medija, kako tvrdi njegova jedina kćer, te Sepp uistinu ništa nije znao. Svih ovih 40 godina. No s time se baš i ne slažu Amerikanci, jer navodno FBI istražuje i Blattera.

(Goal.com)

Komentiraj: