Tko je misteriozni vlasnik Lidla? – Jabuka.tv

Tko je misteriozni vlasnik Lidla?

Najbogatiji Nijemac ujedno je i jedan od najtajanstvenijih ljudi pa tako čak ni magazin Forbes nema fotografiju milijardera Dietera Schwarza, vlasnika Lidla.

Nikada nije davao intervjue niti želio sudjelovati u javnom životu. Ni u njegovom rodnom mjestu mnogi susjedi ga ne bi prepoznali kada bi ga vidjele na ulici. Brojni njemački mediji pokušavali su doći do njega ili do nekog iz njegovog okruženja, ali su nailazili na zid šutnje, piše El Pais.

Takva tajnovitost uvelike podsjeća na onu koju je nekada oko sebe održavao španjolski biznismen Amancio Ortega, vlasnik brojnih brendova, među kojima je i Zara. Ali, Schwarz je tu tajnovitost uspio održati i u vremenu kada je došlo do ekspanzije društvenih mreža.

Diskrecija nije tako rijetka pojava za njemačke milijardere pa je tako i vlasnik konkurentskog lanca Aldi nedostižan za medije. I on i njegova obitelj. Za Schwarzovu tajnovitost kriv je i njegov karakter, ali također i strah od otmice s kojom se sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća suočavala obitelj osnivača Aldija, prenosi N1.

Dieter Schwarz (Foto: european-leaders.com)

Ipak, neki podaci o njemu su poznati. Rođen je 1939. godine u Heilbronnu. Njegov otac bavio se prodajom voća na veliko zajedno s partnerom, koji se prezivao Lidl. Poslije završene srednje škole počeo je raditi s ocem, a obitelj Schwarz je 1973. otvorila prvi market, po uzoru na Aldi, koji se već širio Njemačkom nudeći niske cijene i širok asortiman proizvoda. Pošto nije želio koristiti svoje prezime, jer u prijevodu s njemačkog znači crno i mogla bi biti asocijacija na crno tržište, odlučio je iskoristiti prezime očevog partnera, kratko i jasno – Lidl.

Četiri godine nakon otvaranja prvog marketa, Lidl je već imao lanac od 33 prodavaonice. Te 1977. godina Jozef Schwarz je preminuo i njegov sin, Dieter, našao se na čelu kompanije. Danas njegova imperija ima 11.200 prodavaonica u 29 zemalja širom svijeta.

Njemačka televizija ZDF nedavno je emitirala reportažu o povijesti Lidla, koja je počela rečenicom: Dieter Schwarz, fenomen, duh. Novinari te kuće su otputovali u njegovo rodno mjesto da bi pitali mještane prepoznaju li ga na nekoj od malobrojnih fotografija, ali je većina samo odmahnula glavom.

Agenti Lidla istražuju kupovnu moć bh. građana

Ovo su najbogatiji Europljani, obogatili se na proizvodima koje i mi konzumiramo

(www.jabuka.tv | Foto: European-leaders.com)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.