Ovo su najbogatiji Europljani, obogatili se na proizvodima koje i mi konzumiramo

Donosimo vam pregled najbogatijih ljudi u nekim od najvećih europskih zemalja. Zanimljivo je da su se oni obogatili na proizvodima koje i mi konzumiramo.

Najbogatiji Francuz, ujedno najbogatiji evropljanin, je Bernard Arnault. Njegovo bogatstvo iznosi 112 milijardi dolara i on je četvrta najbogtija osoba na svijetu, piše BiznisInfo.ba.

On je vlasnik kompanije LVMH koj je najveći svjetski proizvođač luksuzne robe. Među njegovim brendovima su Louis Vuitton, Bulgari, Moet, Hennessy, Dom Perignon šampanjac, TAG Heuer satovi.

Najbogatiji Španjolac je Amancio Ortega, koji je trenutno 18. najbogatiji čovjek na svijetu s oko 63 milijarde dolara.

Vlasnik je kompanije Inditex koja uključuje modne marke poput nama dobro poznatih Zare, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius… Ove marke posljednjih godina dobro su poznate i prisutne i u BiH.

Giovanni Ferrero, sa skoro 34 milijarde dolara, najbogatiji je Talijan. Vlasnik je čuvene kompanije poznate po slatkim proizvodima, poput Nutelle, Raffaella, Ferrero Rochera…

Giovanni je preuzeo upravljanje kompanije nakon smrti svog brata 2011. godine.

Još jedno nama poznato ime je Dieter Schwarz, koji je najbogatiji Nijemac. On je vlasnik maloprodajnog lanca Lidl za koji se nagađa da će uskoro doći i na bh. tržište. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na više od 27 milijardi dolara.

Tko je misteriozni vlasnik Lidla?

Najbogatiji Britanac je James Dyson s 26 milijardi dolara.

On je izumitelj, industrijski dizajner, zemljoposjednik i poduzetnik koji je osnovao firmu Dyson Ltd. Tradicionalno je najpoznatiji kao izumitelj usisivača Dual Cyclone bez vrećice koji djeluje na principu ciklonskog odvajanja.

Dietrich Mateschitz, suvlasnik kompanije Red Bull, najbogatiji je Austrijanac.

On posjeduje 49 posto kompanije za proizvodnju energetskih pića.

Najbogatija Nizozemka je Charlene de Carvalho-Heineken, koja stoji iz drugog najvećeg proizvođača piva na svijetu – Heineken International.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.