Tito je imao skupinu špijuna na BBC-u!

Skupina doušnika, koje je instruirala Titova obavještajna policija UDBA, infiltrirala se pedesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Svjetsku službu BBC-ja (BBC World Service), otkrivaju dokumenti nedavno objavljeni u Sloveniji, piše britanski Sunday times, prenosi Blic.rs.

Njihov zadatak je bio da prikupljaju informacije o svojim jugoslovenskim i britanskim kolegama, kao i o jugoslovenskim disidentima koji su emigrirali u Britaniju.

Jedan od špijuna, piše britanski list, bio je Slovenac Mitja Meršol, koji je u UDBA-i imao pseudonim “Lingvist”. Meršol je sedamdesetih godina radio kao spiker na BBC-ju u ogranku na slovenskom jeziku, a danas je član slovenskog parlamenta.

Prema riječima Jure Brankovića, koji je o dokumentima govorio na slovenačkoj televiziji Pop TV, UDBA je u spomenutom razdoblju redovno dobivala informacije od svojih špijuna na britanskom javnom servisu.

“Iako se BBC predstavlja kao apolitična služba, riječ je o efikasnom mehanizmu britanske indoktrinacije i obavještajne službe”, navodi se u jednom od dokumenata UDBA-e.

Dokumenti također otkrivaju da je Meršol od UDBA-e dobio specijalnu kameru da bi snimao dokumenea i da je bio obučen za korištenje šifriranog pisma.

Meršol je izvještaje slao dvaput mjesečno, ali mu je naređeno da informacije o izvjesnoj skupini političkih emigranata povezanih s tajnom “Mediteranskom akcijom”, čija priroda nije poznata, šalje odmah.

U dokumentima se navodi da je Meršol, koji je stekao povjerenje kolega i emigranata, izvještavao o “kovanju zavjera protiv komunizma”, ali i njihovom ljubavnom životu, pa i tko se od njih nalazi na platnom popisu Scotland Yarda.

Jednom prilikom, “Lingvist” je zamalo bio razotkriven, nakon što je podnio izveštaj o večeri koju je priredila 25-godišnja Jugoslovenka, zaposlena u BBC-ju. Mlada žena se, navodno, naročito zbližila s jednim od gostiju, desničarskim emigrantom, a kada su poslije toga njezini roditelji u Beogradu bili uhićeni, ona se zbog toga ljutito požalila Meršolu i nedvosmisleno ga je osumnjičila.

To je navelo njegove nalogodavce, piše list, da svoje kolege u beogradskoj policiji zamole da više ne uhićuju njezine roditelje ako ne žele da njihov agent bude razotkriven.

Meršol je prošlog tjedna izjavio da je radio tako da “nikome ne naškodi”.

– Čovjek u životu radi mnoge stvari. Svatko prosuđuje o svojim postupcima, a ja sam ispod onoga što je bilo prije 40 godina odavno podvukao crtu. U to vrijeme smo živjeli u jednoj drugačijoj zemlji, sa drugačijim sustavm i pod drugačijim okolnostima – rekao je Mišol.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.