Tinejdžer ispred škole zapalio zastavu BiH

Policija je privela maloljetnika (16) zbog paljenja zastave BiH u krugu Srednjoškolskog centra “28. juni” u Istočnom Novom Sarajevu.

Slučaj je policiji prijavljen u utorak oko 13.20. Iz CJB Istočno Sarajevo navode da je o događaju obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH u čijoj nadležnosti su uništavanje nacionalnih simbola.

Tužitelj je dao suglasnost da policijski službenici poduzmu sve mjere i radnje u vezi s utvrđivanjem odgovornosti maloljetnika za kazneno djelo uništavanja nacionalnih simbola”, priopćeno je iz policije.

Nakon saslušanja u policiji, šesnaestogodišnjak je pušten da se brani sa slobode i protiv njega je podnesen izvještaj Tužiteljstva BiH zbog uništavanja nacionalnih simbola.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da emotivno labilni pojedinci prihvaćaju ekstremne stavove poput demoliranja, paljenja i sličnog.

Ono što je još gore jeste da se sada može očekivati i na drugoj strani sličan čin spaljivanja neke druge zastave“, navodi Milić za banjalučke Nezavisne novine.

Po njegovom mišljenju neophodno je što prije sankcionirati ovakve postupke i poslati poruku kako se slično ponašanje ne bi proširilo na masu, da ne bismo dobili slučaj poput onog u Hrvatskoj.

“Zato je neophodno preventivno djelovati, te adekvatno sankcionirati ovakvo ponašanje“, rekao je Milić.

(Bljesak.info)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.